Patarimai studentams: kad bemiegės naktys nenualintų organizmo

Birželis – tai tas metas, kai per visus mokslo metus įgytas žinias teks pademonstruoti egzaminų sesijos metu. O dar ramybės neduodantys kursinių ar bakalaurinių darbų atsiskaitymai...

Studentai puikiai žino, kad artėjanti vasara yra ne tik poilsio prie ežerų ir iškylų gamtoje su draugais organizavimas.

Siekiant lengviau įveikti artėjantį intensyvų periodą, privalu tinkamai pasirūpinti savo sveikata. Svarbu ne tik derinti mitybos racioną, laiku eiti miegoti, bet ir tinkamai paruošti organizmą intensyviam protiniam darbui. Vertingais patarimais, ką daryti, kad bemiegės naktys, praleistos prie knygų, nenualintų organizmo pasidalino vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Dalia Prosevičienė.

– Ką daryti, kad intensyviai mokantis nekristų darbo kokybė?

– Svarbiausia tinkamai planuoti darbo dienos laiką – miegoti ne mažiau 5-7 val. per parą. Būtina maitintis reguliariai, o prieš naktį neprisivalgyti ir apskritai vengti greito maisto restoranų.

Jaunas žmogus turėtų planuoti savo darbo dienos laiką. Tarp ilgų mokymosi valandų svarbu daryti bent 20 min. pertraukas: paklausyti mėgstamos muzikos, suvalgyti šviežių vaisių ar daržovių, telefonu ar internetu pabendrauti su draugais. Tačiau svarbu neprarasti laiko pojūčio ir susikaupimo. Šiam tikslui mobiliajame telefone net patarčiau užsistatyti žadintuvą.

– Kaip išmokti susikaupti?

– Tam yra daugybė būdų, tačiau svarbiausias – nusiteikimas pasiekti gerų rezultatų sesijos metu. Jei žmogus supras, jog mokosi dėl savo sėkmingos ateities, jam bus ne tik lengviau perprasti informacinę medžiagą, tačiau pavyks ir greičiau susikaupti.

Paskutinę dieną prieš egzaminą geriausia būtų pasilikti tik informacijos pasikartojimui. Sakau griežtą „ne“ bemiegėms naktims prieš egzaminus, nors mūsų šalyje tai įprasta praktika. Vakarų Europos šalyse tarp jaunimo yra populiaru vakarą prieš egzaminą su draugais pasikartoti sunkiau įsimenamas datas, faktinę informaciją ir kt. 

Kiekvienas turi atrasti sau tinkamiausią mokymosi būdą, tačiau jį atrasti – menas ir į tai reikia investuoti papildomo laiko.

– Kaip žinoti, kad atėjo laikas pailsėti? 

– Labai svarbu „neperdegti“, nes bemiegės naktys, badavimas ir stresinės situacijos sveikatai nieko gero neduoda. Apie nualintą organizmą praneša pajuodę paakiai, papilkėjusi oda, pasikeitusi žmogaus emocinė būklė. Jis tampa irzlus, neretai pakelia balsą, dažniau pyksta.

Žinoma atvejų, kada po itin įtemptų laikotarpių susergama depresija. Šis žmogaus emocinio balanso sutrikimas gali būti gydomas labai ilgai ir sugriauti ne tik artėjančios vasaros atostogas, bet ir užkirsti kelią ateities planams. Dėl to svarbu atrasti laiko ne tik mokymuisi, bet ir aktyviam poilsiui.

– Kaip neleisti organizmui nusilpti?

– Laikytis anksčiau mano išvardintų patarimų (juokiasi)! Nevartojantiems jokių atmintį stiprinančių ar darbingumą gerinančių vitaminų, sesijos metu ir prieš ją patarčiau juos vartoti. Pavyzdžiui, maisto papildai su mėlynių ekstraktu puikiai tinka regėjimui pagerinti, o tai ypač naudinga studentams, daug dirbantiems kompiuteriu. Patartina rinktis tokius maisto papildus, kurie stiprintų labiausiai apkrautas vietas, pvz. daug dirbantiems kompiuteriu – akis, intensyviai sportuojantiems – raumenis arba stiprinančius atmintį, imuninę sistemą, darbingumą ir pan. Tinkamiausius galite išsirinkti naujose bei atnaujintose „Camelia“ vaistinėse savo mieste, kur šiuo metu taikomos iki 20 proc. nuolaidos maisto papildams. Beje, šiose vaistinėse visą gegužės mėn. taikoma 30 proc. nuolaida kosmetikos priemonėms.

Prieš renkantis maisto papildus, nevenkite pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, kuris geriausiai patars, kaip sustiprinti nusilpusį organizmą!

Patarimai, kaip geriau įsisavinti žinias:

• Mokytis gryname ore

• Mokantis reguliariai daryti 20 min. pertraukėles

• „Nekalti“ medžiagos paskutinę naktį prieš egzaminą, geriau sistemingai pasikartoti 

• Derinti mitybos racioną

• Nepersivalgyti

• Nepervargti

• Aktyviai poilsiauti 

• Patartina vartoti reikiamus (akims, atminčiai) maisto papildus 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių