Pataisai namų sąlygomis neauga, visi parduodami - rauti miške

Kaip ir kasmet aplinkos apsaugos specialistai tikrina, ar turguose ir prekyvietėse nepardavinėjami per Velykas itin mėgstami augalai - pataisai. Šis gražus, net po sniegu žaliuojantis augalas privalo būti paliktas gamtoje. Jis yra saugomas, nykstantis, todėl rauti jo vien tam, kad būtų gražesnis stalas - joku būdu nevalia.

Šiauliuose, vos pradėję reidą, aplinkosaugininkai konfiskavo didoką pundą pataisų - už tai mažiausiai du asmenys bus nubausti piniginėmis baudomis. Turės sumokėti po 100 litų. Už itin didelę žalą gamtai gresia net dešimteriopai didesnė bauda.

Aplinkosaugininkai sako, kad jokių atsikalbinėjimų, esą pardavinėjami namie auginti pataisai, nė nenori girdėti. Pataisai namų sąlygomis neauga.Neįtikinamai skamba ir įrodinėjimai, kad be pataisų ant stalo ar margučių pintinėlėje - Velykos nebus tokios gražios ir bus ignoruojamos senosios tradicijos.

Šiaulių ,,Aušros'' muziejaus darbuotojai primena, kad senovėje Velykų stalas pataisais puoštas, nes šis augalas buvo bene vienintelis žalias, kurį buvo galima surasti gamtoje ankstyvą pavasarį, todėl jis ir skintas.

Šiais laikais žalumynų Velykų stalui - kiek nori. Specialiai auginami javų daigai, žolės, ant palangių ar šiltnamyje auginamų vaistažolių lapeliai. Anot muziejininkų, tradicijas puoselėti galima ir nekenkiant gamtai.

Aplinkosaugininkai pastebi, kad nubaustų už pataisų rovimą ir pardavinėjimą kasmet vis mažiau. Gali būti, kad žmones jau pasiekė žinia, kad už nykstančio augalo naikinimą gresia baudos, todėl pataisų turguose siūloma vis rečiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentuoju

komentuoju portretas
pats didziausias nusikaltimas,palyginus su kontrabandomis senuciu prie prekyvieciu parduodami pataisai pres velykas,tai individualus neapmokestintas verslas,is kurio musu institucijos surinks milijonus issvaistytu lesu,nes jau kita salies ekonomika tvarkoje.,ogal cia Europos investuotos ir neapmokestintos lesos,Skubekim gaudyt ,nes po 2 d site verslininkai isnyks,oLetuvos ispuoseleti miskai sunyks.mociutes isples samanas net is iskirstu misku,na ir cudai LIETUVOJE!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių