Pasklebtas aštriausias pipiras pasaulyje

Naujojo Meksiko valstijos universiteto mokslininkai teigia atradę patį aštriausią pipirą pasaulyje – „Trinidad Moruga Scorpion“. 

Pirmiausia mokslininkai iš Aitriųjų pipirų instituto (angl. Chile Pepper Institute) atrinko augalų rūšis, kurie, kaip teigiama, veda vienus aitriausių pipirų Žemėje. Juos pasėjo, išaugino ir sulaukė, kol šie subrandins pipirus. Tuomet aitriųjų pipirų derlius buvo nuimtas, prieskoniai išdžiovinti ir sutrinti į miltelius, rašo upi.com.

„Nustatant ypač aitrių medžiagų aitrumą būtinas didžiulis tikslumas ir kruopštumas, tad privalu atlikti reikalingus mokslinius tyrimus“, – aiškino tyrėja Danise Coon iš Aitriųjų pipirų instituto, svarbiausios tokiais tyrimais užsiimančios institucijos mokslininkė. 

Pirmiausia reikėtų prisiminti, kad deginimo pojūtį sukelia pipiruose esanti medžiaga, vadinama kapsicinu. Tai alkaloidas, pasižymintis erzinančiomis savybėmis ir deginančiu skoniu. Matuojant pipirų aitrumą yra pasitelkiama speciali Skovilio aštrumo vienetų skalė, nurodanti, koks kiekis kapsicino yra pipire. Ši skalė sukurta dar 1912 metais amerikiečių chemiko W. Scoville. 

Pasitelkus šį aitrumo matavimo metodą, paaiškėjo, kad „Trinidad Moruga Scorpion“ aitriajame pipire buvo 1,2 mln. Skovilio aštrumo vienetų. Antru pagal aštrumą pipiru buvo paskelbtas „Chocolate 7-pot“, kuriame rasta 1,17 mln. Skovilio aštrumo vienetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių