Paskelbtas „pavojingiausių“ olimpiečių dešimtukas

Kanados mieste Vankuveryje vykstančios 21-osios žiemos olimpinės žaidynės populiarios ne tik tarp žiemos sporto entuziastų, bet sulaukia didelio susidomėjimo ir tarp kibernetinių nusikaltėlių.

Pasaulinės saugumo sprendimų kūrimo lyderės „McAfee“ specialistai, atlikę rizikingų interneto svetainių analizę, paskelbė 10-ties populiariausių Vankuverio Olimpiados sportininkų vardus, kurių žinomumu pasinaudoję programišiai lengvai į paspęstus spąstus prisivilioja tūkstančius neatsargių vartotojų, rašo elektronika.lt.

Pasinaudoję savo sukurta „SiteAdvisor“ technologija, „McAfee“ specialistai atliko eksperimentą – „Google“ paieškos sistemoje įvedinėjo įvairių šalių žymiausių sportininkų, dalyvaujančių olimpiadoje vardus bei tokius raktinius žodžius kaip „free downloads“ (nemokamas parsisiuntimas), „screen savers“ (ekrano užsklanda) ar „wallpapers“ (darbastalio fonas). Eksperimento metu paaiškėjo įspūdingi rezultatai – rizika virusu ar kenkiančia programa apkrėsti savo kompiuterį, apsilankius paieškos metu rastose svetainėse, siūlančiose atsisiųsti savo mylimo sportininko nuotrauką ar kitą vaizdinę informaciją siekia net 25 proc. Garsi JAV greitojo čiuožimo atstovė Jenifer Rodrigez rizikingiausių olimpiečių sąraše atsidūrė pirmoje vietoje. Ne mažiau rizikinga iš nepatikimų svetainių siųstis ir duomenis su Sayuri Osuga ar Aleksandro Smirnovo pavardėmis.

„McAfee“ partnerės Lietuvoje IT bendrovės „DPA programinė įranga“ vadovo Genadijaus Gricuko teigimu, nepaisant to, kad tarp pavojingiausiais paskelbtų olimpiečių nefigūruoja lietuvių delegacijos pavardės, turėtume atkreipti dėmesį į šių dienų aktualijomis paremtą kibernetinių nusikaltėlių viruso įbrukimo būdą. „Nereikėtų nuvertinti „programišių“ išradingumo, - sako G.Gricukas, - tai puikus pavyzdys kaip tokius visam pasauliui reikšmingus įvykius kaip Olimpiada galima lengvai paversti kibernetinių nusikaltėlių jauku patikliems vartotojams ir karštiems sportininkų gerbėjams. Vienas pelės paspaudimas ir kompiuteris tampa naujų kibernetinių atakų vykdymo ir elektroninio pašto šiukšlių siuntinėjimo baze.“

„McAfee“ parnerio Lietuvoje atstovas pabrėžia, kad apsisaugoti nuo šių grėsmių paprasto saugumo sprendimo nebeužtenka. G. Gricukas pažymi sisteminio požiūrio į organizacijos informacinį saugumą svarbą. Anot jo, „programišiai“ paprastai nepraleidžia gerų progų pasipelnyti, tad vartotojai, o ypač verslas turėtų atidžiai rūpintis asmeninių ar komercinių duomenų sauga, nes pavojus yra arčiau negu atrodo.


Šiame straipsnyje: virusaikompiuteriniai virusai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių