Papūgėlė po mirties pripažinta gyvūnų pasaulio matematikos genijumi

Pasaulyje tebuvo du gyvūnai, kurie pripažinti matematikos genijais: šimpanzė Sheba ir pilkoji papūga Alex. Po pastarosios mirties išspausdintame straipsnyje atskleista, kad jos intelektas nenusileido primatams, o kai kuriose srityse net viršijo, rašo scientificamerican.com.

Mokslinėje publikacijoje rašoma, kad Alex mokėjo apskaičiuoti dviejų skaitmenų iki 8 sumą ir atskirai suskaičiuodavo kiek yra daiktų, paslėptų po trim puodukais. Be to, papūgėlė išpopuliarėjo pasaulyje dar dėl to, kad mokėjo atskirti ir įvardinti daiktų formas, spalvas ar kiekį. Viso šito ją išmokė Harvardo universiteto (JAV) psichologė Irene Pepperberg. Psichologė teigė, kad Alex net miglotai suprato „nulio“ koncepciją.

Alex nugaišo 2007 m. rugsėjo mėnesį. Jos mokytoja pasakojo, kad dar prieš naktį papūgėlė su ja atsisveikino kaip įprasta: „Būk gera. Myliu tave. Pasimatysime rytoj“, tačiau kitą dieną gulėjo narve negyva. Skrodimas parodė, kad ją ištiko netikėtas širdies smūgis dėl susitraukusių arterijų. Papūgelę nuo pat mažumės augino I. Pepperberg. Kartu jos išdirbo 30 metų. Pilkosios papūgos vidutiniškai išgyvena apie 60 metų.

Paskutiniais papūgėlės gyvenimo mėnesiais, I. Pepperberg pastebėjo, kad Alex moka sudėti skaičius. Vieną dieną, ji eksperimentavo su kita kambaryje buvusia papūgėle. Mokslininkė sugrojo pora klavišų ir tikėjosi išgirsti atsakymą „du“, bet papūgėlė tylėjo, kai ji sugrojo dar du kartus Alex, buvusi toje pačioje patalpoje ir stebėjusi mokymus, pasakė „keturi“. Sugrojus dar du kartus pasakė „šeši“.

Psichologei tai buvo didelis atradimas. Ji kaip mat puolė toliau klausinėti Alex ir ši parodė, kad moka sudėti skaičius, jei tik jų suma nedidesnė nei 8, kadangi pati ji mokėjo atpažinti skaičius iki 8.

Straipsnyje atskleidžiama , kad pakartotiniai bandymai leidžia atmesti netyčinių teisingų atsakymų galimybę. Iš dvylikos prašymų sudėti skaičius, Alex teisingai atsakydavo į mažiausiai 9. Deja, papūgėlės mirtis sutrukdė daryti tolesnius bandymus.

Įdomiausia tai, kad I. Pepperberg įsitikinusi, kad sudėti skaičius ir daiktus Alex išmoko pati ir tikina, kad niekada nesiėmė jokių pratimų to ją išmokyti.

Pilkoji papūga Alex mokslininkams parodė visiškai nežinomą paukščių ir gamtos pasaulio dalį. Pasirodo kai kurių gyvūnų smegenys yra pajėgios imtis sudėtingų kognityvinių ir loginių užduočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių