Panevėžyje studentams nereikės sukti galvos dėl bendrabučių

Atvykusiems studijuoti į Panevėžį jaunuoliams nereikės sukti galvos, kur  prisiglausti. Visi studentai galės apsigyventi aukštųjų mokyklų bendrabučiuose.

Jeigu bus daug pageidaujančiųjų, įstaigų valdytojai erdvesniuose kambariuose planuoja pastatyti dar po vieną lovą. Be to, prireikus jaunuoliai bus įkurdinti  svečių kambariuose, kur paprastai apsistoja užsienio dėstytojai ar studentai.

„Spalio mėnesį nemaža dalis bendrabučio gyventojų išsikelia, ir lovas reikia išnešti“, – tvirtino Panevėžio kolegijos bendrabučio valdytojas Laimutis Vasilevičius. Pasak jo, iki vakar buvo gautos 99 pirmakursių paraiškos gyventi bendrabutyje, su 147 studentais pratęstos sutartys. Dar bent trisdešimties pirmakursių prašymų planuojama sulaukti po papildomo priėmimo į aukštąją mokyklą.

Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto (KTU PI) bendrabutyje naujų studentų antplūdžio tikimasi po pirmadienio. Bendrabučio valdytoja Marija Šiukščiuvienė tikino, kad vietos tikrai užteks visiems norintiesiems. Universitete daugiausia studijuoja Panevėžio gyventojų. Šiuo metu pateikta apie 30 prašymų gauti bendrabutį. Jame yra 216 vietų, o užpildytos tik 170. Daugiau prašymų tikimasi sulaukti pasibaigus papildomam priėmimui.

„Artimiausiu metu norinčiųjų dar turėtų padaugėti, – viliasi bendrabučio valdytoja. – Niekada nekilo problemų dėl vietų, nebuvo, kad ko nors nepriimtume į bendrabutį.“

Bendrabučiai atnaujinami

Pasak M.Šiukščiuvienės, dėl gyvenimo sąlygų studentai neturėtų skųstis. Bendrabutis prieš keletą metų pradėtas atnaujinti. Dabar visur sudėti plastikiniai langai, naujos medinės durys, sutvarkytos grindys, stogas.

„Pusę milijono litų dar gavome iš Švietimo ir mokslo ministerijos. Planuojame juos panaudoti renovuojant rūsius, įrengiant naujas skalbyklas, džiovyklas, dušus“, – teigia  bendrabučio valdytoja.

Ji pasakojo, kad pirmame aukšte yra skalbimo mašina, šaldytuvas tiems, kurie jo neturi savo kambariuose. Kiekviename kambaryje veikia internetas. Virtuvės ir dušai taip pat sutvarkyti.

Gyventi bendrabutyje, pasak M.Šiukščiuvienės, nėra pigu.

„Studentai už bendrabutį moka daug, ypač kai prasideda šildymo sezonas. Tada  tenka pakloti iki 200 litų“, – kalbėjo valdytoja. Kitu metų laiku mokestis būna ne toks didelis. Kaina priklauso dar ir nuo to, ar studentas kambaryje gyvena vienas, dviese ar trise.

„Dviviečiame kambaryje įsikūrusysis žiemą per mėnesį moka 150 litų, triviečiame – 130 litų“, – teigė pašnekovė. Pasak valdytojos, viename kambaryje stengiamasi apgyvendinti tos pačios specialybės pirmakursius.

Nepaklusniuosius išmeta

Bendrabučio valdytojas L.Vasilevičius aprodė atnaujintus kai kuriuos kambarius ir pasidžiaugė, kad Švietimo ir mokslo ministerija skyrė pusę milijono litų. Tą sumą ketinama panaudoti virtuvei, koridoriams atnaujinti, jei liks pinigų, bus tvarkomos kitos patalpos.

„Bėda ta, kad pinigus gavome visai neseniai, o juos panaudoti turime iki gruodžio mėnesio. Kai prasidės mokslo metai, turėsime imtis ir statybos darbų, nors tai sukels nepatogumų studentams“, – pripažįsta valdytojas.

L.Vasilevičius sako, kad gyventi bendrabutyje pageidauja ir panevėžiečiai studentai.

„Kreipiasi gudručiai – veikiausiai nenori, kad tėvai kontroliuotų, – šypsosi L.Vasilevičiaus. – Tad vietiniams stengiamės neskirti bendrabučio.“

Valdytojas priminė, kad bendrabutyje – griežta tvarka. Tiems, kurie nesilaiko taisyklių, greitai tenka išsikelti.

Kolegijos bendrabutis atnaujintas: sudėti plastikiniai langai, pakeista visa santechnika.
„Patys savo lėšomis nudažėme kai kurių kambarių, koridorių sienas, pakeitėme linoleumą. Pastarąjį kartą sienos dažus matė prieš aštuoniolika metų“, – pasakojo pašnekovas.   

Kas mėnesį Kolegijos studentai už bendrabutį moka po 90 litų. Tai bene vienintelis bendrabutis, kuriame studentai vasarą negyvendami neturi mokėti nuomos.

„Rinkliavos padengia mažesnę dalį išlaidų, kitą dalį dengia fakultetas“, – sakė L.Vasilevičius.

Neakivaizdiniuose skyriuose studijuojantieji žiemą už bendrabutį moka daugiau. Kadangi studentai sunaudoja labai daug elektros energijos, už ją moka papildomai.

Per vasarą bendrabutyje gyveno apie dvidešimt studentų – tie, kuriems per atostogas pavyko susirasti darbą.


Šiame straipsnyje: bendrabutisPanevėžys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių