„Oracle“ pergalė teisme prieš „Google“ sukurtų pavojingą precedentą

Vakar San Francisko (Kalifornija, JAV) apygardos teismas pradėjo nagrinėti bylą, kurioje „Oracle“ kaltina „Google“ neteisėtai naudojant operacinėje sistemoje „Android“ jai priklausančius patentais apsaugotus sprendimus. Ekspertai išsako nuogąstavimus, jog jei byla pasisuks „Oracle“ naudai, ieškiniai gali pasisukti prieš kitų OS gamintojus.

Nepaisant to, jog „Oracle“ smarkiai sumažino kompensacijos sumą už galimai padarytą žalą dėl neteisėto naudojimosi „Java“ technologijomis operacinėje sistemoje „Android“, ieškinyje nurodytos kompensacijos suma vis dar įspūdinga – 1 mlrd JAV dolerių.

Teisėjas Williamas Alsup įspėjo abi puses, jog visuomenei gali būti paviešinta išsami informacija apie kompanijų finansines subtilybes, kadangi teismo procesas bus viešas.

Prašyme, nusiųstame teismui praėjusį šeštadienį, „Oracle“ nurodė, kad tikisi tarp liudytojų pirmiausia pamatyti savo vadovą Larry Ellison ir Google generalinį direktorių Larry Page.

Tuo tarpu programinės įrangos kūrėjai jau dabar įspėja apie pavojingą precedentą, kurį galėtų sukurti „Oracle“ pergalė. Pagrindinis „Oracle“ argumentas prieš „Google“ yra tas, jog ši neteisėtai naudoja savo intelektinę nuosavybę ir platina „Android“ nemokamai, o tokie paieškos giganto veiksmai padaro neįmanomu JAVA technologijos licencijavimą mobilių įrenginių gamintojams.

Programavimo kalbą ir platformą JAVA, sukurtą 1995 metais, galima naudoti įvairiose programinėse platformose. Tokiu būdu „Oracle“ pergalė gali priversti visų programinės įrangos platformų kūrėjus sudaryti licencines sutartis su Larry Ellison vadovaujama kompanija. Be to, visa esmė – ne pati JAVA technologija, bet 37 skirtingos programinės sąsajos (API – Application Programming Interface), kurias naudoja „Google“ ir kurios leidžia kūrėjams kurti suderinamą su JAVA kodą. API leidžia bendrauti tarpusavyje įvairioms programų dalims, taip pat suteikia galimybę keistis turiniu tarp taikomųjų programų.

„API, kaip jungianti grandis, suteikia galimybę kompiuterinėms programoms „kalbėtis tarpusavyje“, – teigia Dan Crow, kompanijos „Songkick“ vyriausiasis technologas, savo laiku buvęs „Google“ techninės komandos vadovu. „Jei „Oracle“ laimės ir API bus leista apsaugoti patentais, tai paveiks praktiškai visas taikomąsias programas, nepriklausomai nuo platformos, ar tai būtų „Android“, „Mac OS“, „Windows“ ar bet kuri kita. Tai privers pakartotinai išleisti beveik viską, kad būtų atsižvelgta į naujus licencijavimo reikalavimus. Daugelį programų tiesiog būsime priversti pašalinti iš rinkos, kol nebus išspręstas klausimas dėl jų legalizavimo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių