Nykstančios lūšys sugrįžta į Lietuvos miškus

Lietuvoje nykstant į Raudonąją knygą įrašytų lūšių, jos pradėtos veisti nelaisvėje, voljere. Pernai porelė jau paleista į laisvę Žemaitijos miškuose. 

Šiemet ketinama išleisti dar dvi poras, praneša LTV „Panorama“. 

Lūšys, neseniai įkurdintos didesniame aptvare, jau pratinamos gyventi savarankiškai – netrukus jos irgi bus paleistos į laisvę. Į Telšių miškų urėdijos teritorijoje esančius voljerus jaunikliai lūšiukai atkeliavo iš veisėjų. Voljerai įrengti atokiau miške, kad lūšys nematytų žmonių, o įprastų gyventi ir maisto prasimanytų pačios. Dabar čia gyvena šešios suaugusios ir keturi metukų jaunikliai. 

„Jaunikliai gimę praėjusį pavasarį. Yra trys poros, tikimės, kad šį pavasarį dar atsives jauniklių – keturis ar šešis lūšiukus, ir kitais metais vėl galėsime paleisti. Tikimės, kad kitais metais atsives dar keturis ar šešis lūšiukus, ir juos vėl galėsime paleisti“, – kalbėjo Telšių miškų urėdijos inžinierius Justinas Norvilas. 

Gyvūnų populiacijos didinimu besirūpinantys specialistai nori žinoti, kaip lūšims sekasi laisvėje, todėl jas stebi. Uždėtas telemetrinis sekimo prietaisas rodo, kur miško katės keliauja. Pagal judėjimo kryptį ekrane matyti, kad kartais, galbūt sumedžioję kokį gyvūną ir apsirūpinusios maistu ilgesniam laikui, jos sukiojasi vienoj vietoj. Kartais leidžiasi į ekspedicijas ir per parą–dvi nukeliauja 10 ir daugiau kilometrų. 

„Vėliau mes nuvykstame į tas vietas, kur jinai prieš tai buvo, ir matome, ką jinai medžiojo, randame jos taip vadinamus virtuvės arba stalo likučius. Taip pasitikrinome šią žiemą paleistos lūšies veiklos pėdsakus ir radome, kad ji visą žiemą maitinosi stirnomis, daugelyje vietų radome stirnų likučius. Tai reiškia, kad ji puikiai prisitaikius prie aplinkos“, – teigė VšĮ „Gamtos paveldo fondas“ projektų vadovas Edmundas Greimas. 

Pirmosios lūšys į Žemaitijos miškus atkeliavo 2005-aisiais. Trys patinai ir patelė parvežti iš Estijos miškų asociacijos žvėryno. Šiuo metu Lietuvos miškuose lūšių priskaičiuojama vos kelios dešimtys. 

Iš Europos Sąjungos fondų jų populiacijai didinti skirta per 3 mln. litų. Pagal lūšių veisimo programą į laisvę iš viso bus paleista 14 šių miško kačių. Tikimasi, kad jos susilauks jauniklių ir taip gausės lūšių populiacija. 

Prieš daugiau nei 30 metų Lietuvoje gyveno apie 150–200 lūšių, vėliau jų medžioklė uždrausta. Gyvūnai įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą, o už sumedžiotą lūšį gresia 20 tūkst. litų bauda. 



Šiame straipsnyje: LūšismiškaiRaudonoji knyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

pagaliau

pagaliau portretas
reikėtu bent 5m. uzdrausti bet ka medžioti lietuvoje,nes lyginant su Švedija, tai pas mus jau dykuma..

senas Kaunietis

senas Kaunietis portretas
EU-suės tą Švediją ir visas mažesnes šaleles...su šūdais.Susigrajinus šaika,be karo išdvasins visus...ir žmonelius ir žvėris.Nejaugi tai visiems nesuprantama???

rasa

rasa portretas
labai grazus gyvunai ,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių