Nepalas prašo pagalbos nustatant Everesto aukštį

Nepalas kreipiasi į tarptautinius donorus su prašymu padėti pagaliau išspręsti seną ginčą dėl Everesto kalno aukščio, trečiadienį sakė vienas vyriausybės pareigūnas.

Aukščiausio pasaulio kalno, kurio dalis yra Nepalo, o kita dalis - Kinijos teritorijoje, aukštis paprastai nurodomas kaip 8 848 metrai. Toks skaičius buvo nustatytas per Indijos tyrimą 1954 metais, bet naujesni matavimai rodė skaičius, kurie nuo minėtojo skiriasi keliais metrais.

Kinija išmatavo, kad Everestas, skaičiuojant be sniego kepurės, yra keturiais m žemesnis, o 1999 metais amerikiečių komanda, naudodamasi GPS technologijomis, nustatė, kad Everestas yra 8 850 m aukščio. Pastarąjį skaičių vartoja ir JAV nacionalinė geografijos draugija.

Pirmą kartą Everesto aukštis buvo išmatuotas 1856-aisiais - beveik šimtas metų prieš tai, kai į jį įkopė pirmieji žmonės, šerpas Tenzingas Norgay ir Edmundas Hillary.

2010 metais Nepalas ir Kinija pasiekė kompromisą, pagal kurį Nepalas Everesto aukštį ties sniego kepurės viršūne nurodo esant 8 848 m, o Kinija aukštį be sniego kepurės - 8 844 metrų.


Šiame straipsnyje: EverestaskalnaikalnasNepalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kangchenjunga

Kangchenjunga portretas
Dydis svarbu... ; )... bet Meile svarbiau...Teve Musu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių