Namų švaros problemas išspręs nanotechnologijos

Ar kada pagalvojote apie tai, kaip naujausi mokslo atradimai gali pasitarnauti jūsų namams ar  jūsų namų buičiai? Pavyzdžiui, naujausi nano technologijų pasiekimai taip sparčiai žengia į buitį, kad žmonės negali patikėti, jog seniai įkyrėjusios namų bei patalpų švaros problemos gali būti taip lengvai išsprendžiamos.

Kas tai yra nanotechnologija?

Žodis „nano“ yra kilęs iš graikų kalbos, kuris reiškia „mažas“. Nanotechnologija yra technologija su mažomis medžiagų dalelėmis - nanodalelėmis, matuojamomis nanometrais (t.y. viena milijardinė metro dalis arba 80 000 kartų už žmogaus plauko storį mažesnė dalelė). Jei lygintume dydžių santykius, tai nano dalelė lyginama su futbolo kamuoliu taip, kaip futbolo kamuolys su Žeme.

Nanotechnologijų esmė yra mažų dalelių - atomų ir molekulių bei jų junginių - praktinis panaudojimas. Nanodalelės skersmuo yra net 80000 kartų mažesnis už žmogaus plauko storį. Šių technologijų srityje dirbantys mokslininkai jau yra pasiekę daugybę unikalių ir sensacingų laimėjimų medicinoje, mechanikoje, chemijoje.
Mokslo laimėjimai padeda kovojant su nešvarumais

Neseniai Lietuvoje įsikūrusi kompanija UAB „Baltic nano technologies“ jau kurį laiką pristato užsienyje jau spėjusius išpopuliarėti paviršiaus padengimo gaminius. Tai ilgaamžės, nekenksmingos, nanotechnologijų pagrindu sukurtos paviršiaus dangos, apsaugančios norimą paviršių nuo žalingo aplinkos, purvo ar vandens poveikio. Padengti paviršiai tiesiog „atsisako“ sugerti aplinkos nešvarumus.

Priklausomai nuo jūsų poreikių, galite permatoma, spalvos neturinčia nano danga padengti medį, stiklą, akmenį, keramiką ar tekstilę. Įsivaizduokite vonios plyteles, ar dušo kabinos paviršių, nuo kurių kalkių ar muilo nuosėdos nuvalomos tiesiog drėgna šluoste. Tokiu būdu ne tik taupote savo laiką, tačiau ir nenaudojate brangių cheminių paviršiaus valiklių.

Arba – pagalvokite apie namų šeimininkių siaubą – šviesią sofą, ant kurios ką tik išsipylusius kavos lašus nuvalysite nepalikę nei menkiausio pėdsako.

„Skamba neįtikėtinai“ – būtent taip pagalvoja žmogus, kai išgirsta apie naujus produktus bei jų galimybes – teigia „Baltic nano technologies“ direktorius Vytautas Švirinas -– „ Užsienyje šiuos gaminius žmonės sėkmingai naudoja jau daugiau nei penkerius metus, tačiau, kaip ir kiekvienai naujovei Lietuvoje, reikia laiko, kol vartotojas įsitikins, kad šie produktai tikrai palengvina įprastus buities darbus.“

Idėja, pasiskolinta iš gamtos

Mokslininkams natūraliai kilo mintis pabandyti sukurti dirbtinę dangą, kurios struktūra būtų analogiška lotoso lapams. Šiam tikslui buvo pasitelktos nanodalelės. Nano dangos rišanti medžiaga yra vanduo arba alkoholis, kuris, padengus paviršių, išgaruoja. Mažos dalelės tarpusavyje sąveikauja ir priklausomai nuo paviršiaus suformuoja erdvinį tinklelį.

Paviršius atsparumo savybes įgauna jį padengus itin mažų, apsaugojimo, atstūmimo savybes turinčių nano dalelių danga. Šios dangos, sudarytos iš kelių milijoninės milimetro dalies dydžio dalelių, kurios sudaro ilgaamžį nešvarumus, bei vandenį atstumiantį paviršių. Ši apsauga nekeičia paviršiaus difuzinių savybių, paviršius išlieka laidus orui.

Pritaikymas: nuo grindų iki lėktuvų paviršių

Technologiją galima pritaikyti ne tik buityje. Nanodangomis dengiami ir lėktuvai. Dangos lėktuvams padeda sumažinti oro pasipriešinimą, o lietaus atveju apsaugo sparnus nuo vandens lašelių ar ypač nepageidaujamo ledo kaupimosi.

Ledas ar vandens lašelių sankaupos gali kaipmat sugadinti orlaivio sparnų aerodinamines savybes, tai gali labai pakenkti skrydžiui, o tai ypač pavojinga mažiems orlaiviams.

Nanodanga galima dengti ir automobilio stiklus, – tuomet galima užmiršti, kam reikalingi valytuvai. Danga paviršiui suteikia stiprias hidrofobines savybes – neleidžia vandeniui išskysti ant stiklo paviršiaus, o jį koncentruoja į kuo didesnius lašus, kuriuos priešpriešinis vėjas nesunkiai nustumia nuo stiklo. Taigi važiuojant virš 80km/h greičiu, valytuvų galima ir nenaudoti: vandens lašelius nuo priekinio stiklo nupūs vėjas. Padengtas automobilio stiklas dėl atstumiančių vandenį dangos savybių, pagerina matomumą vairuojant, ypač tamsiu paros metu. Sumažina purvo, sniego, ar lietaus nusėdimą ant stiklo, padidina saugumą kelyje.


Šiame straipsnyje: nanotechnologija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Ar tinka ši priemonė antkapiamas. Ačiū
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių