Mokyklos pasitiko 29 tūkstančius pirmokų

Šiemet naujuosius mokslo metus pradeda daugiau kaip 1300 bendrojo lavinimo mokyklų, 73 profesinio mokymo įstaigos, 23 kolegijos ir 22 universitetai.

Rugsėjo 1-oji simbolizuoja nenutrūkstantį ir nuolat atsinaujinantį mokymosi, žinių gausinimo procesą. Mokyklos, vasarą išleidusios abiturientų laidas, rudenį pasitinka 29 tūkst. pirmokų, kurie taps 418, 5 tūkst. moksleivijos būrio dalimi.

Augantis mokinių skaičius – apie 20 tūkst. – pradeda mokytis specialybės profesinio mokymo įstaigose.

Antraisiais mokslo ir studijų reformos metais į aukštąsias mokyklas įstojo per 30 tūkst. merginų ir vaikinų. Šių metų stojamieji parodė, kad abiturientai atsakingai rengiasi studijoms – pakilo bendra konkursinių balų kartelė, kai kuriose specialybėse – net keliais punktais.

Šie mokslo metai yra paženklinti mokyklų ir bendrabučių renovacijos banga. Nuo Nepriklausomybės atgavimo pradžios nebuvo tokio plataus masto remonto darbų ir tokio didelio investicijų srauto į mokyklų gerovę. Renovuojama per 200 švietimo įstaigų, į kurias investuojama per 200 mln. Lt. Bus atnaujinti 73 kolegijų ir universitetų bendrabučiai.

„Nors kai kuriose Lietuvos mokyklose mokslo metų pradžia netapo statybos darbų pabaiga, pastebėkime ir šviesią šios problemos pusę – tokio mokyklų atnaujinimo vajaus dar nematėme, – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. – Laikinus nepatogumus, tikiuosi, netrukus atpirks suremontuotos klasės ir moderniai įrengti kabinetai, patogios auditorijos ir sutvarkyt bendrabučiai. Visa tai – neatsiejama kokybiško ugdymo ir aukšto lygio studijų proceso dalis.

Pasitikiu Lietuvos mokytojų kūrybingumu ir profesionalumu, žinodamas, kad įprasto pedagoginio proceso pauzę jie pavers pamokomis visuomeninėse erdvėse – muziejuose, parodų salėse ar išvykomis į istorines vietas. Vyresniųjų klasių moksleiviai mokslo metų pradžioje daugiau laiko galės skirti profesiniam orientavimui, susipažinimui su darbo rinka.“

„Per daug nepeikdami statybininkų vis tik raginame juos įvertinti ugdymo proceso svarbą ir mokyklų renovacijai taikyti spartaus darbo bei aukštos kokybės kriterijus“, – pabrėžia švietimo ir mokslo ministras.


Šiame straipsnyje: pirmokaiRugsėjo 1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių