Mokslininkai: vietoj slaptažodžio – širdies ritmas

Mokslininkai iš Nacionalinio universiteto (Taivanas) eilinį kartą įrodė, jog kiekvienas žmogus yra unikalus. Kada nors širdies ritmo ypatybės leis žmogui prieigai prie elektroninių įrenginių nenaudoti jokių slaptažodžių. Pavyzdžiui, tam, kad atblokuoti kietą diską, užteks prisiliesti prie jo korpuso arba klaviatūroje esančio sensoriaus.

Mokslininkų grupė sėkmingai išbandė sistemos prototipą, kuri konvertuoja širdies ritmą į šifravimo raktą. Kaip pradiniai duomenys naudojami elektrokardiografo ant žmogaus delno signalai. Projekto autoriai išskyrė unikalias širdies ritmo ypatybes ir sukūrė algoritmą, kuris visa tai paverčia kriptografiniu raktu.

Šifravimo algoritmo paslaptis kol kas neatskleidžiama, o reikalą taip pat apsunkina ir tai, jog unikali ne tik širdies ritmo schema, unikalus praktiškai kiekvienas širdies dūžis. Tokiu būdu, šifravimo schema pagrįsta matematine chaoso teorija, kurioje maži pradinių sąlygų pokyčiai lemia skirtingus rezultatus. Vieno ir to paties rakto negalima gauti dukart.

Projekto tikslas yra sukurti išorinį kietą diską su kontroleriu, kuris galėtų koduoti ir dekoduoti išsaugotus duomenis tiesiog prisilietus prie jo ranka. Šiuo metu nieko nepranešama apie tai, kiek maždaug kainuos tokia sistema, bei kada pasibaigs darbai prie minėto projekto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių