Mokslininkai sukūrė vieno atomo tranzistorių

Australijos mokslininkai teigia sukūrę veikiantį tranzistorių, susidedanti iš vieno vienintelio atomo. Tai didžiulis žingsnis naujos kartos kompiuterijos link.

Prietaisas susideda iš vieno fosforo atomo, patalpinto į silikoninį pagrindą, „vartų“, skirtų kontroliuoti elektros srovei, bei metalinių atomo mastelio kontaktų, praneša naujienų agentūra AFP. 
„Mūsų grupė įrodė, kad iš tiesų įmanoma įdėti vieną fosforo atomą į silikono aplinką taip, kaip mums reikia, su beveik atominiu tikslumu, ir tuo pačiu metu prijungti vartus“, – teigė tyrimo vadovas Martinas Fuechsle. 

Tranzistoriai, kurie junginėja ar sustiprina elektros srovę, yra pagrindinės kompiuterinių mikroschemų sudedamosios dalys. 

Daugiau kaip 50 metų puslaidininkių pramonė vadovaujasi Moore`o dėsniu, žymia „Intel“ pradininko Gordono Moore`o prognoze, kad tranzistorių skaičius mikroschemoje kas 18 mėnesių padvigubės. 

Tačiau stulbinantis sėkmės procesas jau šio dešimtmečio pabaigoje gali atsitrenkti į sieną, jei nebus pasiektas perversmas bandant tranzistorius sumažinti. 

Mokslininkai tranzistorių pagamino iš silikono kristalo, kuris buvo patalpintas vakuume. Jie naudojo prietaisą, vadinamą skenavimo tuneliavimo mikroskopu, kuriuo galima matyti atomus ir juos valdyti. 

Fosforo atomai buvo padėti į „nano įdubą“, padengtą nepaslankiu vandenilio sluoksniu, o nereikalingi atomai tuomet pašalinti. Cheminė reakcija pritvirtino „tranzistorinį“ atomą prie silikono paviršiaus. 

Mažutis prietaisas veikia esant ypač žemoms temperatūroms, kurios sukuriamos naudojant skystą helį. 
Tai dar nebaigtas produktas, o įrodymas, kad prietaisus iš vieno atomo galima sukurti ir valdyti. 
Mokslininkai ir anksčiau buvo sukūrę atominius tranzistorius, tačiau atsitiktinai, o ne tyčia, teigia Michelle Simmons, Kvantinės kompiuterijos ir komunikacijos centro Naujojo Pietų Velso universitete direktorė. 

„Tačiau šis prietaisas yra tobulas. Tai pirmas kartas, kai pademonstruota, kad taip tiksliai galima valdyti vieną atomą, esantį pamatinėje mikroschemos bazėje“, – teigė ji. 

Mokslininkų tyrimas skelbiamas mokslo žurnale „ Nature Nanotechnology“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sigitas

sigitas portretas
Ne tas juk galingas ,kas atomą suskaldo ,o Tas kuris sukūrė jį Čia tik baikos palyginus su ateinančiomis kartomis...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių