Virtualūs skrodimai: programa, skirta „pjaustyti“ žmogaus kūną

  • Teksto dydis:

Iki šiol vienintelis būdas iš arti pažinti žmogaus anatomiją buvo skrosti lavonus. Tačiau nuo šiol medicinos studentai ir kiti entuziastai galės tyrinėti kūno sandarą neišėję iš namų.

Iki šiol vienintelis būdas iš arti pažinti žmogaus anatomiją buvo skrosti lavonus. Tačiau nuo šiol medicinos studentai ir kiti entuziastai galės tyrinėti kūno sandarą neišėję iš namų.

Žinoma, ši nauja virtuali skrodimo programa kol kas nepakeičia realaus lavono pjaustymo pojūčio, tačiau leidžia pigiau, greičiau ir steriliau pažinti žmogaus anatomiją.

„Anatomedia“ vadinama programa leidžia tyrinėti kūno sandarą iš keturių skirtingų perspektyvų. Vartotojai mato detalius realių kūnų skrodimo pjūvius ir specifinių struktūrų spalvotas perdangas. Čia taip pat galima nusistatyti sudėtingumo lyg, pagal poreikius. Šios mokymosi priemonės tikslas padėti medicinos studentams ir visiems, kurie nori susipažinti su žmogaus kūnu. Specialių žinių naudojantis šiuo įrankiu nereikia – visus niuansus galima sužinoti iš mokomojo vaizdo įrašo ir paveikslėlių. Vis dėlto, priėjimui prie programos būtina gauti leidimą iš Monash universiteto.

Šios priemonės idėja kilo Australijos profesoriui Norman Eizenberg, kuomet buvo sumažintas skrodimuose praleidžiamas laikas studentams. Po to „Anatomedia“ buvo kuriama ir tobulinama net 20 metų.

„Programa užpildo švietimo spragas, suteikdama studentams išsamius anatomijos pažinimo išteklius. Šios virtualios pratybos leidžia jiems geriau išnaudoti savo laiką ir sutelkti dėmesį į praktines procedūras“, – teigia kūrėjas.

Užima ištisas dienas šalinant visus riebalus ir kitus audinius nuo lavono, tačiau čia procesas yra atliekamas vos keliais klaviatūros paspaudimais ir kiekvienas „Anatomedia“ paveikslėlis atspindi maždaug savaitę sunkaus darbo.

Šį įrankį taip pat gali naudoti gydytojai, aiškindami anatominius reiškinius pacientams, ar šalyse, kuriose nėra priimtina atlikti realų skrodimą.

Ateityje tai gali peraugti į 3D „virtualaus žmogaus“ kūrimą, kurio kūno savybes studentai galėtų tirti ne tik vizualizacija, tačiau ir lytėjimu. Tai reiškia, kad besimokantieji ne tik matytų, tačiau ir patirtų virtualius tikro skrodimo pojūčius.

„Būtų jaučiama odos tekstūra, raumenų stangrumas, pilvo riebalų minkštumas ar kraujo lipšnumas“ – aiškina „Anatomedia“ projekto plėtros partneriai.

Nors toks projektas kainuotų maždaug 15 mln. dolerių, inovatoriai tiki, jog ilgalaikėje perspektyvoje tai galėtų sutaupyti medicinos mokyklų pinigus. Kadangi laboratorijos, kuriuose atliekami skrodimai atsieina daugiau nei 4 mln. dolerių per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių