Virtualus pasiplaukiojimas su delfinais – nauja pagalbos priemonė neįgaliesiems

  • Teksto dydis:

Pasiplaukiojimas su laukiniais delfinais daug kam tėra svajonė. Be to įvairios terapijos su nelaisvėje laikomais delfinais yra vis prieštaringiau vertinamos. Aplinkosaugininkai tokią veiklą smerkia ir vadina žiauria.

Todėl viena olandų nepelno siekianti organizacija mano atradusi būdą, kaip padėti žmonėms, dažnai neįgaliems, priartėti prie delfinų ir patirti jų suteikiamą džiaugsmą pasitelkiant virtualios realybės technologiją.

Pasiplaukiojimo su delfinais klubas yra daugiau nei du dešimtmečius menininkės Marijke Sjollema (Mareikės Sjolemos) kurtas projektas. Pati menininkė pirmą kartą su delfinu susidūrė 1993 metais, kai nardė prie Meksikos krantų.

„Tuomet pamačiau pilką šešėlį po vandeniu ir pirma mintis buvo, kad man galas. Maniau, kad ten ryklys“, – agentūrai AFP pasakojo moteris. Ji mėgino nepanikuoti, „tačiau šešėlis mane sekė;  ir tuomet per sekundės dalį aš suvokiau, kad tai ne ryklys, o delfinas“.

„Apie delfinus nieko nežinojau, tačiau instinktyviai pajutau, kad „o, tai delfinas, viskas gerai“, – pasakojo M. Sjollema. Būtent tada ir užgimė jos meilė delfinams.

„Mes žinome, kad delfinai turi kažką magiško. Jie mums asocijuojasi su džiaugsmu, žaismingumu, laime ir nekaltybe. Ir visa tai turi gydomųjų savybių“, – sakė ji.

Moteris su savo komanda sukūrė vandeniui atsparius virtualios realybės akinius, kurie leidžia žmonėms plaukioti baseine su virtualiais delfinais.

„Mūsų svajonė – rasti alternatyvą delfinų terapijai, kai pasitelkiami nelaisvėje laikomi delfinai“, – sakė M. Sjollemos vyras ir partneris Benno Brada (Benas Brada).

Šiuo metu tokius akinius išbando vietinės neįgaliųjų organizacijos nariai.

Lėšų šiam projektui – 50 tūkst. eurų – buvo gauta iš Nyderlandų vyriausybės. O plaukiojančių delfinų filmai, kuriuos mato akinius užsidėję žmonės, buvo nufilmuoti 2015 metų gruodį Raudonojoje jūroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių