Vartotojams laikas atsisveikinti su „Windows XP“ ir „Vista“

  • Teksto dydis:

Balandžio 8-ąją suėjo treji metai, kai „Microsoft“ nutraukė „Windows XP“ palaikymą, tačiau šia operacine sistema tebesinaudoja beveik 8 proc. vartotojų visame pasaulyje. Saugumo ekspertus stebina toks vartotojų pasirinkimas, nes nepalaikoma operacinė sistema nebegauna jokių atnaujinimų ir saugumo spragų pataisymų. Panašus likimas netrukus ištiks ir „Vista“ naudotojus – balandžio 11 d. „Microsoft“ stabdo jos palaikymą.

Pasak antivirusinių programų „eScan“ kūrėjų, nors „Microsoft Vista“ naudojasi kiek mažiau nei 1 proc. visų pasaulio vartotojų, tai vis dar nemenkas skaičius. Pavyzdžiui, „Linux“ operacine sistema naudojasi 2 proc. pasaulio vartotojų.

„Pasirinkimas naudoti nebepalaikomą operacinę sistemą nebūtinai yra susijęs su nusistovėjusiais vartotojų įpročiais. Tam tikrose pramonės srityse „Windows XP“ naudojama dėl specifinės programinės įrangos, kuri veikia tik su šia operacine sistema. O atnaujinti naudojamą sistemą, kai reikia keisti ne tik OS, bet ir visą įrangą, gali daug kainuoti“, – komentuoja „eScan“ antivirusines programas platinančios įmonės „Baltimax“ pardavimų vadovas Deividas Pelenis.

Finansinis aspektas svarbus ir namų vartotojams, ypač tiems, kurie numoja ranka į saugumą ir kompiuterį naudoja tik interneto naršymui arba išvis dirba atsijungę nuo interneto. Tačiau, pasak saugumo ekspertų, laikui bėgant didėja tikimybė, kad neatnaujinta operacinė sistema taps pažeidžiama.

„Neįdiegus saugumo spragas taisančių naujinimų, kompiuteris tampa lengvesniu taikiniu kenksmingoms programoms, kurios gali vogti ir gadinti vartotojų duomenis. Tas pats galioja ir kai kurioms programoms, kurių palaikymas buvo nutrauktas su „Windows XP“: neatnaujinta programinė įranga gali atverti kelią programišių atakoms“, – pasakoja D. Pelenis.

Tarp nedaugelio programų gamintojų, besirūpinančių „Windows XP“ ir „Vista“ vartotojais, yra „Firefox“, pažadėjusi automatiškai pratęsti naršyklės palaikymą abiejų operacinių sistemų naudotojams.

„Windows XP“ vartotojams, kurie negali ar nenori pereiti į naujesnę operacinę sistemą, „eScan“ pataria bent jau įdiegti paskutinį naujinimų paketą („Service Pack 3“). Esant galimybei patariama atjungti kompiuterį nuo interneto, ypač tuo metu, kai jo nereikia. Taip pat rekomenduojama naudoti antivirusinę programą, išjungti automatinio paleidimo funkcijas („AutoPlay“ ir „AutoRun“) ir nenaudoti kompiuterio prisijungus su administratoriaus paskyra.

„NetMarketShare“ duomenimis, populiariausia „Microsoft“ operacine sistema išlieka „Windows 7“, turinti beveik 50 proc. vartotojų pasaulyje, kai naujausia „Windows 10“ naudoja perpus mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pritariu

Pritariu portretas
Tikra teisybė! Labai gaila, kad "pažangos" vardan mus verčia pakeisti patogesnį dalyką nepatogesniu. O ir maikrosofto paranoja kuo toliau, tuo labiau auga...

MINDAUGAS

MINDAUGAS portretas
Nieko nuostabaus,windows xp daug geresne versija negu visos velesnes ir daug maziau reikia resursu palaikyti programai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių