Trys tautos žodžiai iš palydovo „LitSat-1” pirmąkart nuskambėjo Brazilijoje

Penktadienį 12:25 val. Lietuvos laiku iš kosmoso į Žemę atskriejo trys tautos išrinkti lietuviški žodžiai – Lietuva myli laisvę.

Pirmieji lietuviškus žodžius iš kosmoso „išgirdo“ Brazilai – patvirtinimą apie užmegztą signalą ir visą iškoduotą informaciją Kauno technologijos universitetui atsiuntė radijo ryšio  mėgėjas Roland. Ryšį su palydovu „LitSat-1” jam pavyko užmegzti, kai palydovas jau skriejo antrąją orbitą.

Brazilui Roand ir dar dviem radijo ryšio mėgėjams iš viso pasaulio, kurie pirmieji užmezgė ryšį su palydovu „LitSat-1”, bus padovanota speciali ryšį patvirtinanti QSL kortelė su LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėka už bendradarbiavimą Lietuvai žengiant pirmuosius žingsnius kosmose.

Netrukus po Brazilijos, patvirtinimą apie pagautą signalą su trims lietuviškais žodžiais atsiuntė ir radijo ryšio mėgėjas iš Vokietijos. 

„Galime virtualiai kelti šampano taures – Lietuva jau turi kosmose veikiantį palydovą,“ – telefonu iš ryšio stoties Kaune sakė KTU telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto docentas Darius Kybartas.

Maždaug tuo pat metu „LitSat-1” palydovo signalas užfiksuotas ir Liepiškių stotyje prie Vilniaus bei naujoje KTU ryšio stotyje. Pirmas signalas pagautas palydovui apskriejus orbitą ne pilnus du kartus.

Kitas susijungimas su palydovu planuojamas 14 val. – tuo metu palydovas bus aukščiausiai virš horizonto, skriedamas virš Lietuvos. Tikimasi, kad per tą laiką iš palydovo pavyks gauti dar daugiau duomenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fokas

Fokas portretas
Dar butu neblogai atkurti sauktiniu kariuomene ir stipria tautine mokykla.

jo

jo portretas
tikrai apsimoka sukist 100000 i 3 zodzius...

Armo

Armo portretas
O VU palydovas turbut transliuos zodzius Wilno Nasze
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių