Trys rusų kosmonautai grįžo iš Tarptautinės kosminės stoties

  • Teksto dydis:

Trys rusų kosmonautai ketvirtadienį nusileido Kazachstano stepėje po pusmetį trukusios misijos Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.

Olegas Artemjevas, Denisas Matvejevas ir Sergejus Korsakovas nusileido numatytu 10 val. 57 min. Grinvičo (13 val. 57 min. Lietuvos) laiku už 148 kilometrų į pietryčius nuo Žezkazgano miesto.

„Roskosmos“ transliuotame vaizdo įraše matyti, kaip kosmonautams padedama išlipti iš nusileidimo modulio „Sojuz“, kol jie vėl pratinasi prie gravitacijos poveikio.

Įgula per 195 dienas, praleistas stotyje, atliko daugybę eksperimentų ir penkis kartus buvo išėjusi į atvirą kosmosą, nurodė „Roskosmos“.

Trijų kosmonautų įgula į TKS savo misijai išskrido kovo viduryje, praėjus kelioms savaitėms po to, kai Maskva pasiuntė savo pajėgas į Ukrainą.

Liepą „Roskosmos“ paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kaip šie kosmonautai stotyje laiko Kremliaus remiamų separatistinių Luhansko ir Donecko sričių vėliavas, reikšdami palaikymą Maskvos pajėgoms Rytų Ukrainoje.

Į Žemę jie sugrįžo tuo metu, kai keturios Maskvos okupuotos Ukrainos sritys ragina prezidentą Vladimirą Putiną oficialiai prijungti šias teritorijas prie Rusijos po skubotai organizuotų pseudoreferendumų, kuriuos Vakarų šalys vadina fiktyviais.

Vakarų sostinės dėl Rusijos karo prieš Ukrainą Maskvai yra paskelbusios virtinę precedento neturinčių sankcijų, kurių neišvengė ir šalies aviacijos bei kosmoso sektorius.

Tačiau, nepaisant tvyrančios įtampos, kosmosas tebėra viena iš paskutinių likusių Maskvos ir Vašingtono bendradarbiavimo sričių.

Praėjusią savaitę iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane „Roskosmos“ erdvėlaiviu į TKS išskrido NASA astronautas Frankas Rubio (Frankas Rubijus) ir Rusijos kosmonautai Sergejus Prokopjevas bei Dmitrijus Petelinas.

Tuo metu vienintelė aktyvi Rusijos kosmonautė Ana Kikina spalio pradžioje „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“ turėtų iškeliauti į orbitinę stotį.

TKS – JAV, Kanados, Japonijos, Europos kosmoso agentūros (EKA) ir Rusijos bendradarbiavimo rezultatas – yra padalinta į dvi dalis: JAV orbitinį segmentą ir Rusijos orbitinį segmentą.

Rusija yra paskelbusi apie ketinimus po 2024 metų palikti TKS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irrrrrrrrr \\\\\.../////

Irrrrrrrrr  \\\\\...///// portretas
į frontą.Gana dykinėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių