Trys akmenys iš Mėnulio aukcione parduoti už daugiau nei 750 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Trys akmenys iš Mėnulio, kurie į Žemę buvo parvežti prieš beveik pusę amžiaus ir yra vieninteliai žinomi Mėnulio pavyzdžiai privačiose rankose, ketvirtadienį „Sotheby's“ aukcione Niujorke buvo parduoti už 855 tūkst. JAV dolerių (750 856 eurus).

Akmenys, kurie buvo paimti 1970 metais per nepilotuojamą sovietų misiją „Luna-16“, buvo nupirkti už beveik dvigubai didesnę sumą nei ta, kuri už juos buvo sumokėta praeitą kartą. Ligšioliniai jų savininkai amerikiečiai 1993 metais „Sotheby's“ Rusijos kosmoso tyrimų istorijos aukcione už juos sumokėjo 442,5 tūkst. dolerių.

Iš pradžių akmenys priklausė Ninai Koroliovai, buvusio sovietų kosmoso programos direktoriaus Sergejaus Koroliovo našlei. Juos jai padovanojo Sovietų Sąjunga, pagerbdama jos vyro darbą.

S. Koroliovas buvo raketų inžinierius, lėktuvų ir kosminių laivų dizaineris, Sovietų Sąjungos 6-ojo ir 7-ojo dešimtmečių kosmoso programos sumanytojas.

Jo darbas buvo esminis daugybės sovietų kosmoso programų sėkmei. Tarp šių programų yra pirmasis žmogaus apskriejimas Žemės orbita – Jurijaus Gagarino skrydis.

S. Koroliovas mirė 1966 metais, anksčiau nei minimi Mėnulio pavyzdžiai buvo parskraidinti į Žemę.

1970 metų rugsėjį zondas „Luna-16“ nusileido ant Mėnulio, išgręžė 35 cm skylę jo paviršiuje, paėmė pavyzdžių ir sėkmingai sugrįžo į Žemę.

Autentiški Mėnulio pavyzdžiai yra itin retas dalykas rinkoje. Visi amerikiečių paimti pavyzdžiai yra JAV vyriausybės, ne asmenų, rankose, nurodė „Sotheby's“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkejas

rinkejas portretas
as tokiu daug turiu is Menulio.

tadas zurnalistui

tadas zurnalistui portretas
ar tikrai akmenys? nuo kokio dydzio prasideda smiltele ir nuo kokio akmuo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių