Technologinių žaislų era: ne tik smagu, bet ir naudinga?

  • Teksto dydis:

Šiandien vaikai auga technologijų sprendimų prisotintame pasaulyje. Natūralu, kad keičiasi ir žaislų forma. Smagūs ir interaktyvūs žaislai pamažu evoliucionavo į visiškai naują technologinių žaislų kategoriją. Pasak Varle.lt specialistų, technologinių žaislų kategorija jau tokia plati, kad joje atsirado tam tikri atskiri technologinių žaislų tipai: robotai, nuotoliniu būdu valdomi dronai, išmanūs gyvūnai, virtualios realybės pagrindu veikiantys žaislai.

Varle.lt specialistė Ineta Meškelevičiūtė šių metų vasario mėnesį apsilankiusi tarptautinėje „Spielwarenmesse“ žaislų parodoje Niurnberge susipažino su nauja tendencija – žaislais-robotais, kurie valdomi mobiliųjų įrenginių dėka . Jie moko vaikų kodavimo ir programavimo pagrindų bei sužadina smalsumą tiksliesiems mokslams. Lankantis Vokietijoje, specialistę pakerėjo „SmartGurlz“ išmanios lėlės-robotai, kurias jau galima įsigyti ir internetinėje parduotuvėje.

„SmartGurlz“ yra Danijoje sukurtas prekės ženklas, siūlantis draugiškų kodavimo mokančių robotų, skirtų 6 metų ir vyresnio amžiaus vaikams. Žaislas ugdo domėjimąsi tiksliais mokslais, technologijomis ir inžinerija. Tai – pirmoji pasaulyje mokanti kodavimo pagrindų lėlė-robotas, skirta visų pirma mergaitėms. Žaislą savo dukrai Ninai sukūrė „Barbie“ lėlės kolekcionuojanti mama Sharmi Albrechtsen. Pasak „SmartGurlz“ kūrėjos, ieškodama edukacinio ir kartu smagaus žaislo savo dukrai, ji labai susierzino neradusi rinkoje nieko tokio, kas būtų šiuolaikiška, pasižymėtų inovatyviais technologijų sprendimais ir tuo pačiu sužavėtų mergaites. 

„Smartgurlz“ yra madinga lėlė, kuri kartu su į segvėjų panašia transporto priemone „Siggy“ yra technologinis žaislas-robotas, valdomas išmanaus telefono ar planšetinio kompiuterio ir specialios skaitmeninės programėlės dėka. Šiais metais Niurnbergo parodoje „Smartgurlz“ žaislas „Girl Power“ buvo nominuotas „Top Trend Toy“ kategorijoje.

„Tiesa, žaislas nėra pigus, kainuoja beveik 90 eurų, tačiau tikiu, kad technologinių žaislų tendencija, kuri dar tik pamažu skinasi kelią mūsų šalyje, jau visai netrukus taps tikra mada, todėl grįžusi iš Vokietijos kartu su Varle.lt tiekimo komandos kolegomis nutarėme: „Taip, mes turime turėti „Smartgurlz“ lėlytę ir pas save, pasiūlyti šį žaislą ir Lietuvos klientams“.

Naudotis lėle paprasta. Specialios nemokamos programėlės dėka ją galima užkoduoti atlikti tam tikrus judesius: apsisuksi, šokti ir kita. „Dabar turime dvi lėlytes: Maria ir Jen,“ – teigia Varle.lt projektų vadovė Ineta Meškelevičiūtė.

Ko gero vienas svarbiausių technologinių žaislų išskirtinumų yra tas, kad jie skatina vaikus būti aktyviais savo žaidimų patirties kūrėjais, o ne pasyviais naudotojais. Kai vaikui kyla klausimas: „O kas, jeigu?“, jis mąsto. Skatinimas eksperimentuoti, mąstyti ir smalsumo žadinimas yra labai svarbūs ir gyvenime reikalingi įgūdžiai, kurie turi formuotis jau vaikystėje. Tokie technologiniai žaislai, kaip „SmartGurlz“ yra puikus smagaus ir edukacinio žaislo pavyzdys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių