Tarptautinėje mokslo mugėje Kaune dalyvaus dešimtys mokyklų

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 13 dieną nuo 11 val. iki 18 val. KTU studentų miestelyje, greta Elektronikos rūmų, šurmuliuos Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ ypatingas renginys - Mokslo mugė. Joje dalyvauja kelios dešimtys mokslo centrų, aukštųjų mokyklų, tokių organizacijų kaip Kauno apskrities Priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, Lietuvos kosmoso asociacija, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Lietuvos jūrų muziejus, Krizių tyrimo centras, Kauno technikos kolegija, Karo paveldo centras, svečiai iš Latvijos, Lenkijos.

Technologijos ir pramogos

Mugės esmė – betarpiškai susipažinti su įvairiose gyvenimo srityse naudojamomis technologijomis, įvertinti naujus mokslo metodus ir jų praktinę svarbą, smagiai praleisti laiką. Renginiai skirti įvairaus amžiaus publikai – čia ras ką veikti vaikai bei jų tėveliai, moksleiviai ir studentai. Tai vieta, kur galima ir reikia patiems viską pačiupinėti, pamatuoti, pasitikrinti savo reakciją. Pavyzdžiui, įvertinti maisto produktų saugumą, gėrimuose nustatyti saldiklių tipą ir koncentraciją. Arba suvokti, kaip lengvai ir įdomiai kuriami žemėlapiai, publikuojami internete.

Programoje – daugybės mokslo sričių eksperimentai, naudinga praktinė informacija ir jūsų kūno bei smegenų ypatumų tyrimai. Lankytojų laukia interaktyvi optinių iliuzijų paroda, psichologijos stendai, loginio bei mokslinio mąstymo žaidimai. Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras  pakvies mugės dalyvius užsukti į mobilų planetariumą susipažinti su Visata ir joje vykstančiais procesais, o Molėtų observatorija demonstruos teleskopus. 

KTU Fundamentaliųjų mokslų fakultetas  parengė nematomų fizikinių jėgų demonstraciją, o jų kolegos iš Statybos ir architektūros  fakulteto įrengs termovizijos prietaisą su ekranu, kuriame mugės dalyviai pamatys savo kūno paviršiaus temperatūrinį vaizdą.

Bus demonstruojama nauja meteorologinė ir hidrologinė aparatūra. Mugės lankytojai  tiesioginiame eteryje bendraus su budinčiais sinoptikais, išklausys jų komentarus apie orų prognozavimo subtilybes, meteorologo darbą.

Lietuvos jūrų muziejaus kūrybinėse dirbtuvėse lankytojai išmoks susikurti jūrų gyvūnų akvariumą, rašyti virvaknyges. Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla atsigabens net tikrą navigacinį laivo treniruoklį. Bus galima pamėginti valdyti ir įvesti įvairius laivus sumodeliuotose plaukiojimo rajonuose.

Aleksandro Stulginskio universiteto specialistai pasakos apie įvairias žemdirbystės sistemas. Demonstruos dirvožemio mėginių paėmimo sistemą ant keturračio su GPS, dirvos tyrimo infraraudonaisiais spinduliais įrangą. Bus demonstruojami vertikaliosios žemdirbystės metodu auginami augalai, augalų herbarai, žemės ūkio ir piktžolių augalų bei sėklų kolekcijos. Surengta liofilizuotų produktų ir sumuštinių su sėklomis degustacija.

VDU Kauno botanikos sodas įrengs mugėje mažąjį botanikos sodą ir zoologijos sodą.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Veterinarijos akademija  pakvies į veterinarijos gydytojo konsultaciją smulkiųjų gyvūnų auginimo, priežiūros, vakcinavimo klausimais. Sužinosite apie šeškų auginimo ypatumus ir iš arti pasigrožėsite šiais gyvūnais. Lietuvos zoologijos sodas supažindins su itin įdomiais vabzdžiais - insektariumo gyventojais.

Po Lietuvos mokyklas keliaujantys kompanijos „Thermo Fisher Scientific Baltics“ mokslininkai su mobiliąja bioklase mugėje mokys jus dirbti su centrifugomis, purtyklėmis, išskirti DNR. Kiekvienas galės pasikviesti „Mobiliosios bioklasės“ komandą į savo mokyklą.

Kauno technologijos universitetas, Lietuvos kosmoso asociacija, Kosmoso mokslų ir technologijų institutas pademonstruos pirmojo lietuviško nano palydovo modelį. Renginio svečiams bus dalijami palydovo popieriniai maketai. „Lituanica SAT-1“ yra pirmasis palydovas šalies istorijoje. Jis bus nugabentas į Tarptautinę kosminę stotį, bendradarbiaujant su NASA.
Iš arti apžiūrėsime kariškių naudojamus bepiločius lėktuvus. Gelbėtojai demonstruos, kaip gelbėjami žmonės  iš autoavarijas patyrusių automobilių. Lietuvos automobilių kelių direkcija prie

Susisiekimo ministerijos atgabens diržų prisisegimo ir automobilio apsivertimo stimuliatorių.

Bendrovės „Jana seta“ atstovai demonstruos radijo bangomis valdomus filmuojančius  sraigtasparnius, žaislus ir konstruktorius su Saulės energijos elementais; ekologiškų daržovių „atpažintoją“, chemijos laboratoriją vaikams nuo 10 metų.

Policija parengė vaikams skirtą kinologo su tarnybiniu šunimi pasirodymą. Suaugusieji technikos mėgėjai  pamatys policijos tarnybinį automobilį su hibridine pavara „Toyota Prius“ bei tarnybinį motociklą. Išmoksite naudotis gesintuvais; išgirsite viską apie dūmų jutiklius; galėsite pabūti ugniagesio kailyje; pažvelgsite į Kauną iš 42 m aukščio; išmėginsite gelbėjimo pagalvę; pajusite, ką reiškia patekti į dūmus gaisre; susipažinsite su gaisrinės įrangos naujovėmis. „Krizių tyrimo centro“ komanda pakvies visus norinčius į pirmosios medicinos pagalbos mokymus.
Mugėje dalyvaus ir svečiai iš užsienio. Mokslo centras ,,TechnoAnos rūsiai“ jau 18 metų veikia Rygoje.

Į Kauną bus atgabenta nedidelė nuolatinės ekspozicijos dalis, demonstruojanti meno, žaidimų, mokymo ir mokslo elementus.  Iš Varšuvos Mokslo centro „Kopernikas“ atgabenama turininga ekspozicija, kurioje bus galima pasitikrinti savo atmintį, įvertinti reakcijos greitį, apgauti klausą. Lielvardės amatininkų centras supažindins su senąja latvių etnografinių juostų gamybos technika.

Mugė fakultetuose

Mugės metu renginiai vyks ne tik miestelyje šalia KTU Elektronikos rūmų, bet ir įvairiuose fakultetuose. Apsilankę laboratorijose bei auditorijose sužinosite, kokią specialybę geriausia rinktis ir ar ji perspektyvi. Ar yra specialistų, kurių paklausa auga net krizės metu? Išgirsite apie emocijų poveikį vartotojo elgsenai virtualioje aplinkoje; išmoksite įvertinti rinkai siūlomą intelektinį produktą ir suprasite, kodėl vartotojai turi daugiau mokėti už inovatyvų sprendimą. Sužinosite apie netradicinius metodus išsikepti kiaušinienę, pasigaminti ledus, suplauti ir išdezinfekuoti indus. Pamatysite drabužius, apsaugančius nuo kulkų, ugnies ir karščio, lietaus ir vėjo, sukurtus KTU Fizikinių ir technologijos mokslų centro Tekstilės institute. KTU Dizaino fakultete paskaitoje apie virtualų vintažą pamatysite save, apsirengusius praėjusio šimtmečio vidurio apsiaustą ar neįtikėtino kirpimo suknelę. Vienu klavišo paspaudimu pasikeisite spalvų derinius ir audinius.

Itin mįslinga tema – žmogaus aura. Kokią objektyvią informaciją galima gauti, ją tiriant? Ar tiesa, kad visų negalavimų ir ligų užuomazgos slypi joje? Kita tema, irgi susijusi su mūsų sveikata – pastatai, kuriose praleidžiame daug laiko. Kokie yra „sveiko“ pastato požymiai ir ką kiekvienas turime žinoti, kad kvėpuotumėme švariu oru? Jus tikrai sudomins mazgo istorija (pradedant Gordijaus ir baigiant jūreiviškais mazgais), didžiausios pasaulio katastrofos ir jų priežastys, medicininės tekstilės naujienos. Galėsite stebėti, kaip naudojant plazmą vakuume auginamos plonos nanodangos, naudojamos daugelyje šiuolaikinių prietaisų.

Svečiai iš Latvijos-Latvenergo koncerno Energetikos muziejaus parengė ekspoziciją, pasakojančią apie XX a. pirmos pusės didžiausio pramoninio objekto Baltijos šalyse statybą – Kegumo hidroelektrinę. Taip pat išsamiai susipažinsite su XXI a. branduoliniais reaktoriais ir energetikos tendencijomis pasaulyje.

Tarp specialių paskaitų pradinių klasių moksleiviams – labai svarbi šiais krizės laikais tema apie pinigus. Išmokti taupyti reikia nuo mažų dienų. Pamėginsime rasti spragas, pro kurias išbyra pinigai, ir aptarsime, kaip jas užkaišyti.  

Visą mugės programą rasite adresu www.mokslofestivalis.eu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių