Tarptautinėje kosminėje stotyje užfiksuotas oro nuotėkis

  • Teksto dydis:

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgula ketvirtadienį vykdo remonto darbus dėl nedidelio oro nuotėkio, kurį tikriausiai sukėlė susidūrimas su mažu meteoritu, pranešė Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas.

Jis pridūrė, kad incidentas nekelia jokio pavojaus.

„Praėjusią naktį ir rytą buvo nenormali situacija: nukritęs slėgis, deguonies nuotėkis“, – sakė D. Rogozinas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Buvo aptiktas mikroįtrūkimas; labiausiai tikėtina, kad pažeidimas padarytas iš išorės. Dizaino inžinieriai mano, kad tai (susidūrimo su) mikrometeoritu rezultatas“, – sakė jis.

Pasak D. Rogozino, įtrūkimas buvo aptiktas laive „Sojuz“, kuriuo birželį į TKS šešių mėnesių misijai atskrido astronautai. Laivas šiuo metu yra sujungtas su TKS. Įtrūkimas bus užtaisytas iš vidaus, nurodė „Roskosmos“ vadovas.

JAV kosmoso agentūra NASA patvirtino iškilus tokią problemą ir nurodė, kad įgula ją sprendžia.

Aptikta „maždaug 2 mm skersmens skylė“, nuotėkis buvo sulėtintas panaudojus termoizoliacinę juostą, bet ieškoma ilgiau veikiančio sprendimo, sakoma pranešime.

Šiuo metu TKS yra šeši žmonės: NASA astronautai Andrew Feustelis (Endrius Foistelis), Richardas Arnoldas (Ričardas Arnoldas) ir Serena Aunon (Serina Aunjon), Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas Alexander'as Gerstas (Aleksandras Gerstas), rusų kosmonautai Olegas Artemjevas ir Sergejus Prokopjevas.

Anksčiau ketvirtadienį Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi šaltiniu JAV kosminių skrydžių valdymo centre, pranešė, kad „davikliai fiksuoja nežymų oro nuotėkį viename stoties modulyje“ ir kad astronautai „ieško nesandarumo šaltinio“.

Anksčiau stotyje yra ne kartą įvykę įvairių techninių gedimų.

Liepą buvo pranešta, kad JAV segmentui priklausančiame Japonijos modulyje sutriko termoreguliacijos sistema: į gyvenamąjį skyrių pradėjo skverbtis vanduo, todėl astronautams beveik kasdien tekdavo valyti aprasojusias sieneles popierinėmis servetėlėmis ir rankšluosčiais.

Buvo nustatyta, kad vanduo skverbiasi iš vieno mokslinės įrangos stovo sklendės. Gedimas buvo pašalintas, bet šią savaitę vėl pasireiškė.

JAV segmente taip pat buvo sugedusi viena iš anglies dvideginio šalinimo sistemų, todėl astronautams ją teko remontuoti orbitoje. Birželį amerikiečių astronautams nepavyko prijungti deguonies tiekimo vamzdžio prie oro šliuzo, todėl įgulos nariams nebebuvo įmanoma prireikus skubiai išeiti į stoties išorę.

TKS dirbantys amerikiečiai ne kartą buvo susidūrę su amoniako nuotėkiu iš aušinimo sistemos, o 2016 metais sugedo techninio vandens apdorojimo blokas (WPA).

Taip pat ne kartą gedo amerikietiškojo segmento tualetas, o 2009 metais NASA skrydžių valdymo centras Hjustone netgi parekomendavo astronautams ant jo durelių pakabinti užrašą „Neveikia“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Tai Gerai Kad Visas Orelis Velniop Neistekejo. O Tai Butu Uzduse Nabageliai. tegu Dar Pasisispardo Tai Ir Po Voverusku Sviesyte Isjungs
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių