Tarptautinėje kosminėje stotyje aptiktas amoniako nuotėkis

  • Teksto dydis:

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) JAV segmente buvo aptiktas amoniako nuotėkis, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė vienas Rusijos aerokosminės pramonės šaltinis.

„Amoniakas teka iš išorinės termoreguliacijos sistemos. Įgulai grėsmės jis nekelia“, – nurodė šaltinis.

Astronautai negalėjo sustabdyti to nuotėkio daugiau kaip savaitę, bet jo šaltinis buvo nustatytas tik ketvirtadienį. „Išorinis stoties paviršius buvo nuskenuotas į TKS pristatytu amoniako analizatoriumi, ir nuotėkio vieta buvo nustatyta – tai radiatoriaus vožtuvai sekcijoje P1“, – teigė šaltinis.

Vis dėlto bandymai sustabdyti amoniako nuotėkį kol kas buvo nesėkmingi.

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) ekspertai toliau stebi padėtį.

Rusijos nepilotuojamas krovininis erdvėlaivis, gabenantis maisto ir įrangos astronautams krovinį, penktadienį sėkmingai susijungė su TKS.

Gruodžio mėnesį panašus erdvėlaivis sudegė Žemės atmosferoje, bet šį kartą „Progress“ su 2,5 t kroviniu, įskaitant orą, maistą ir degalus, „sėkmingai susijungė“ su orbitine stotimi, pranešė Rusijos kosmoso agentūra.

Erdvėlaivį trečiadienį iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstane iškėlė raketa „Sojuz“. Su TKS jis susijungė penktadienį 8 val. 30 min. Grinvičo (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Šis manevras buvo atliktas praėjus mažiau nei parai po to, kai į TKS atskrido iš Kanaveralo kyšulio Floridoje bendrovės „SpaceX“ paleista kosminė kapsulę „Dragon“.

Gruodžio mėnesį ankstesnis „Progress“ kelios minutės po starto prarado ryšį su Žeme ir sudegė atmosferoje virš Sibiro.

Įsteigta tyrimo komisija sausio mėnesį padarė išvadą, kad avariją nulėmė raketos „Sojuz“ trečios pakopos variklio suirimas dėl vidun patekusių „pašalinių medžiagų“ arba „surinkimo klaidos“.

Kitas pilotuojamas skrydis į TKS planuojamas balandžio 20 dieną iš Baikonūro. Iš pradžių šis skrydis buvo planuojamas kovo pabaigoje.

Rusija šiuo metu yra vienintelė šalis, rengianti pilotuojamus kosminius skrydžius į TKS, kurie taip pat vykdomi naudojantis raketomis „Sojuz“.

Rusijos kosmoso industrija pastaraisiais metais patyrė virtinę nesėkmių, o naują jos kosmodromą „Vostochnyj“ Tolimuosiuose Rytuose persekiojo korupcijos skandalai.


Šiame straipsnyje: TKSKosmosasamoniako nuotėkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių