Iš tarptautinės fizikos olimpiados Indonezijoje – su keturiais medaliais

  • Teksto dydis:

Liepos 16-24 dienomis Džokjakartoje (Indonezija) vykusioje 48-ojoje tarptautinėje fizikos olimpiadoje Lietuvos komanda iškovojo du sidabro ir du bronzos medalius, taip pat pagyrimo raštą.

Sidabro medalius olimpiadoje pelnė dvyliktokai Jokūbas Pelanskis iš Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos (mokytoja Aurelija Pelanskienė) ir Dominykas Ruibys iš Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos (mokytoja Jolanta Jurevičiūtė).

Bronzos medaliai įteikti dvyliktokui Gilbertui Umbražūnui iš Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos (mokytojai Saulius Žukauskas ir Virginija Gineikė) bei vienuoliktokui Emiliui Kaziukėnui iš Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos (mokytojos Aldona Malinauskienė ir Rita Morkaitienė). Pagyrimo raštą pelnė Kauno technologijos universiteto gimnazijos vienuoliktokas Kristijonas Samuolis (mokytojas Tomas Kivaras).

Lietuviams olimpiadoje teko spręsti ilgus ir sunkius uždavinius, vienas jų – parengtas pagal magistratūros-doktorantūros lygio fizikos vadovėlio medžiagą. Mokiniai olimpiadoje atliko dvi eksperimentines ir tris teorines užduotis. Vienoje iš eksperimentinių užduočių dalyviams teko nagrinėti molekulių difuziją ir jos įtaką tirpalo lūžio rodikliui, kitoje – grafito šerdelės levitaciją magnetiniame lauke. Teorinės užduotys buvo trys: apie galaktikų tamsiąją materiją, apie tamsiąją energiją ir Visatos plėtimąsi, apie Indonezijai aktualius gamtinius pavojus (ugnikalnių išsiveržimus, žemės drebėjimus, cunamius).

Lietuvos komandai vadovavo bei mokiniams pasiruošti padėjo Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto profesorius habil. dr. Edmundas Kuokštis ir to paties fakulteto lektorius dr. Jevgenij Chmeliov. Visi komandos dalyviai – ypač gabių mokinių papildomo ugdymo mokyklos „Fizikos olimpas“ mokiniai.

Olimpiadoje dalyvavo daugiau nei 400 mokinių iš 88 šalių. Renginio metu tarptautinių fizikos olimpiadų prezidentui dr. Hans Jordens buvo įteiktas Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministrės pasirašytas raštas, pavirtinantis, jog 2020 metais tarptautinė fizikos olimpiada vyks Lietuvoje.

Lietuvos komandos šioje olimpiadoje dalyvauja nuo 1992 m. Dalyvavimą olimpiadoje pagal vykdomą Gabių ir talentingų vaikų ugdymo programą organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių