Šveicarijos mokslininkai sukūrė smegenų veiklos modelį imituojančius elektroninius lustus

  • Teksto dydis:

Šveicarijos mokslininkai paskelbė sukūrę elektroninius lustus, kurie informaciją apdoroja panašiai kaip žmogaus smegenys, o šios sistemos gali padėti atskleisti, kaip veikia veiksmingiausias pasaulyje kompiuteris.

Ciuricho universiteto ir Ciuricho technikos universiteto mokslininkai kartu su partneriais Vokietijoje ir Jungtinėse Valstijose sukūrė elektronines sistemas, kurios prilygsta žmogaus smegenims dydžiu, greičiu ir energijos suvartojimu, sakoma praeitą pirmadienį paskelbtame pranešime.

Kaip ir smegenys, vadinamieji neuromorfiniai lustai pajėgūs apdoroti ir reaguoti į informaciją realiu laiku, nurodė tyrėjai.

"Iššūkis yra sukurti tai, kas būtų kiek įmanoma panašiau į tikras smegenis", - Ciuricho universiteto neuroinformatikos profesorius Giacomo Indiveri (Džakomas Indiveris), vienas iš šio projekto mokslininkų, sakė naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau irgi būdavo kuriamos elektroninės sistemos, pritaikytos reaguoto į aplinkos veiksnius - pavyzdžiui, žaliuzės, kurios automatiškai užsidaro, sustiprėjus šviesos srautui.

Tačiau G.Indiveri pažymėjo, jog naujojo projekto tikslai daug ambicingesni.

Naudodami neuromofinius lustus kaip dirbtinius neuronus, tyrėjai kūrė tinklus, kurie gali atlikti įvairias užduotis, reikalaujančias trumpalaikės atminties ir gebėjimų priimti sprendimus bei analizuoti, aiškino G.Indiveri.

Ši technologija ilgainiui gali tapti naudinga, suteikdama galimybę kurti robotus, kurie "savarankiškai judėtų aplinkoje ir išliktų, net jeigu jų niekas nevaldytų per atstumą", sakė mokslininkas, pridūręs, jog naudojant tokius lustus išmanieji telefonai gali tapti dar išmanesni.

Neuromorfiniai lustai kada nors gali padėti sukurti kompiuterius, kurie toliau veiktų, net jeigu sugestų kai kurios jų dalys - panašiai kaip žmogaus smegenys, kurios nepriekaištingai funkcionuoja, nors kasdien netenka apie milijono neuronų.

Šio tyrimo išvados buvo paskelbtos JAV mokslo žurnale "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marius

Marius  portretas
na tai viskas eina link fantastines realybes, jau greitai humanoidai atsiras, kurie tobules ir patys priims sprendimus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių