Sukurti nuo ryklių apsaugantys kostiumai

Australijoje aprangą narams kurianti kompanija kartu su šalies mokslininkais siūlo savo išradimą – nuo ryklių apsaugantį kostiumą.

Aprangą narams kurianti kompanija kartu su Vakarų Australijos universiteto mokslininkais sukūrė specialius narams ir banglentininkams skirtus kostiumus, padedančius apsisaugoti nuo ryklių. Šalies vakarinėje dalyje per pastaruosius metus ryklių užpulti žuvo penki žmonės – gerokai daugiau nei įprastai.

„Per visus 20 metų, kiek dirbu aprangos narams versle, žmonės vis klausia: „kokią spalvą rykliai mėgsta? Nenoriu atrodyti kaip ruonis“. Pagaliau turime atsakymą į šį klausimą“, – teigė verslininkas Bobas Lushey.

Rykliai turi nepaprastas jusles – kraujo lašą užuodžia už beveik 5 kilometrų, tačiau puldami auką jie pasikliauja  regėjimu.

„Svarbiausias pojūtis, kuriuo rykliai kliaujasi vos kelios sekundės prieš puolant, – regėjimas. Sistemos, technologijos, kurias sukūrėme – apgauna ryklio akis“, – pasakojo aprangą narams kuriančios kompanijos direktorius Craigas Andersonas.

Taip naras gali išvengti ryklio ar gauti pakankamai laiko pasprukti. Kuriant naujuosius kostiumus remtasi šių gyvūnų elgesiu ir anatomija. Australų mokslininkai jau anksčiau buvo nustatę, kad rykliai neskiria spalvų. Tačiau spalvos keičiasi nuo šviesos – juodai baltais raštais išmargintas kostiumas rykliui sako – „neskanu“. Mėlynai pilkas maskuoja plaukiką – tai natūralios vandenyno spalvos.

„Mūsų sukurta strategija susideda iš dviejų dalių. Pirma, kai ryklys tavęs nemato, vandenyje esi nepastebimas. Antra, mato, bet nepuola. Tai reiškia, kad nors ryklys tave vandenyje ir pastebi, jam neatrodai esąs maistu“, – sakė aprangą narams kuriančios kompanijos direktorius Hamishas Jolly.

Kūrėjai nesiryžta teigti, kad jų sukurti kostiumai apsaugos 100 proc. – optinės apgaulės susilpnėja, kai mažiau šviesos ar vanduo drumstas. Tačiau bandymų su rykliais rezultatai stebėtini. Kompanija jau suteikė licenziją vienai įmonei prekiauti vandens sporto prekėmis su patentuota technologija. Tikimasi, kad ji prigis ir visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių