Sukurta programėlė tikrinti ES skaitmeniniams COVID-19 pažymėjimams ir galimybių pasams

Registrų centras skelbia, jog nuo šiol patikrinti Europos Sąjungos (ES) skaitmeninius COVID-19 pažymėjimus ir galimybių pasus taps paprasčiau – sukurta abiejų dokumentų validumą leidžianti patikrinti programėlė.

Pasak pranešimo, paslaugų teikėjai ir visi programėle besinaudojantys asmenys galės nuskenuoti ir ES skaitmeniniame COVID-19 pažymėjime, ir galimybių pase esančius QR kodus. Programėlę Registrų centras sukūrė su išorės partneriais.

ES šalys nėra sutarusios dėl bendrų taisyklių keliaujantiems, todėl programėlėje sudaryta galimybė pasirinkti konkrečią šalį, pagal kurios taisykles būtų tikrinamas pateikto ES skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo validumas.

Pasirinkti galimų šalių sąraše yra tos ES valstybės, kurios į bendrą sistemą yra pateikusios savo nacionalines taisykles – šiuo metu tai yra padariusios 12 Bendrijos šalių, taip pat Albanija, Serbija, Šveicarija bei Ukraina.

Lietuviškoji mobiliosios programėlės versija ES skaitmeninius COVID pažymėjimus pagal nutylėjimą tikrina pagal Lietuvoje nustatytas taisykles. Norint patikrinti, ar ES skaitmeninis COVID pažymėjimas galioja kitoje ES valstybėje, programėlėje iš pateikto sąrašo reikia pasirinkti norimą šalį.

Registrų centras praneša, kad mobiliąją programėlę „Tikrinti COVID pažymėjimą“ galima atsisiųsti iš „Google Play“ ir „App Store“ internetinių parduotuvių. Programėlę Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu sukūrė Registrų centras kartu su technologijų bendrove „CGI Lithuania“.

Lietuvoje ES skaitmeninis COVID pažymėjimas įsigalioja pilna vakcinacijos schema pasiskiepijusiems asmenims, persirgus COVID-19 liga, turint neigiamą PGR arba antigeno testo rezultatą. Nuo gruodžio 1-osios galimybių pasas atlikus greitąjį antigeno testą nebus išduodamas, tam reikės PGR testo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių