Sukanka 55 metai nuo pirmojo žmogaus pakilimo į kosmosą

Sukanka 55 metai nuo pirmojo žmogaus skrydžio į kosmosą. 1961-ųjų balandžio 12-ąją sovietų kosmonautas Jurijus Gagarinas erdvėlaivyje „Vostok“ pakilo į orbitą ir vieną kartą apskriejo aplink Žemės rutulį. Skrydis truko pusantros valandos. Šiam įvykiui paminėti pasaulyje minima tarptautinė kosmonautikos diena.

Istoriniam pakilimui sovietai rengėsi iš anksto – keletą savaičių prieš tai buvo įvykęs bandomasis skrydis, kada Žemės orbitą kosminėje kapsulėje apskriejo medinis žmogaus dydžio manekenas, pavadintas Ivanu Ivanovičiumi, ir kalytė Žvaigždutė. Galiausiai atėjo 27-erių lakūno Jurijaus J. Gagarino eilė. Pakildamas jis sušuko „pirmyn!“ – tai tapo istorine fraze.

J. Gagarino skrydį išnaudojo to meto propaganda – didžiulėmis demonstracijomis buvo skelbiama sovietų mokslo ir technologijų pergalė prieš Šaltojo karo varžovę Ameriką – kuri, beje, savo pirmąjį žmogų į kosmosą išsiuntė kitais metais. Na, o  J. Gagarinas tapo tokiu svarbiu simboliu, kad sovietai, nenorėdami rizikuoti jo gyvybe, ilgą laiką draudė jam skristi į kosmosą. Po septynerių metų pagaliau gavęs leidimą, J. Gagarinas netikėtai žuvo per bandomąjį skrydį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

triusis

triusis portretas
atsakymas MM pirma perskaityk testamenra ,kad suprastum ,apstalai rase skirtigose vietuose vienas kito nematydami ir yra tik mazu nesutapimu,siulyciau jei nori pasidometi

mm

mm portretas
bet kokiu atveju, tiek senasis tiek naujasis testamentai - zmoniu sukurtos knygos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių