Startavo didžiausias Baltijos šalyse mokslinių tyrimų duomenų archyvas

  • Teksto dydis:

Nuo šių metų birželio 1 d. svetainė www.midas.lt taps svarbiausia skaitmenine platforma Lietuvos mokslininkams, studentams ir kitiems su moksliniais tyrimais susijusiems asmenims bei institucijoms. Portale pradės veikti daugiau nei trejus metus kurta nacionalinė mokslinių tyrimų duomenų talpykla – didžiausia ir moderniausia Baltijos šalyse.

Pasak projekto iniciatorių – Vilniaus universiteto bei partnerio VU ligoninės Santariškių klinikų – kuriant archyvą "MIDAS" buvo siekiama padėti mokslui tapti labiau matomu, t.y. didinti mokslinių tyrimų sklaidą ir prieinamumą pasitelkus informacines technologijas.

Nuo šiol prieiga prie fizinių, humanitarinių, socialinių, žemės ūkio, technologijos ir biomedicinos  mokslų tyrimų duomenų pagal galimybes bus atvira – visi norintys galės nemokamai, greitai, lengvai ir patogiai, kartu nepažeidžiant autorių ir intelektinės nuosavybės teisių, internetu pasiekti duomenų autorių viešinamus tyrimų duomenis ir (arba tik) jų metaduomenis. Tai – vienas svarbiausių archyvo "MIDAS" privalumų.

Be to, archyve mokslinių tyrimų duomenys yra ne tik centralizuotai kaupiami, saugomi, sisteminami, operatyviai pateikiami naudotojui, bet gali būti ir įvairiais būdais analizuojami. Šiuo tikslu archyve "MIDAS" buvo specialiai sukurtos ir įdiegtos modernios duomenų analizės (valymo, filtravimo, normavimo, statistinio apdorojimo, dimensijos mažinimo, klasifikavimo, grupavimo, grafinio vaizdavimo ir kt.) priemonės.

Prisijungti prie archyvo galima trimis būdais: per elektroninės valdžios vartus, per "LITNET FEDI" (naudojant universiteto ar kitos švietimo ir mokslo institucijos prisijungimo duomenis) arba su MIDAS prisijungimo vardu ir slaptažodžiu. Registruotiems archyvo naudotojams skirta "MIDAS" tyrimų erdvė, o "MIDAS" portalas yra viešoji erdvė, skirta visiems besidomintiems moksliniais tyrimais.

Kiekvienam "MIDAS" naudotojui skiriama 100 GB vietos mokslo duomenų talpinimui. Naudotojai, publikuodami mokslinių tyrimų duomenis, galės jiems suteikti unikalų standartinį skaitmeninių objektų identifikacijos numerį DOI (angl. digital object identifier). Tyrimus galima susieti su nacionalinėje Lietuvos akademinėje elektroninėje bibliotekoje (ELaba) esančiomis publikacijomis. Tyrėjams sudaryta galimybė dirbti komandose: su moksliniais tyrimais ir jų duomenimis leidžiama dirbti neribotam skaičiui naudotojų iš Lietuvos ir užsienio.

Taip pat archyve galima konvertuoti failus (t.y. pakeisti rinkmenų formatus), versijuoti juos (nebus ištrinamos ankstesnės versijos tuo pačiu pavadinimu), įkelti ir parsisiųsti failus naudojantis FTP funkcija ar naudoti "MIDAS" sinchronizavimo įrankį, kuris naudotojo kompiuteryje esančius katalogus ir rinkmenas automatiškai sinchronizuos su archyve "MIDAS" esančiais.

Šie ir kiti archyvo "MIDAS" tikslai, funkcijos ir privalumai buvo pristatyti Lietuvos mokslo bendruomenei. Balandžio 13 d. pristatymo seminaras įvyko Vilniuje, balandžio 15 d. – Kaune, balandžio 16 d. – Šiauliuose ir balandžio 17 d. Klaipėdoje. Biomedicinos dalis medicinos mokslo bendruomenei buvo pristatyta gegužės 7 d. Vilniuje ir gegužės 21 d. Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių