„SpaceX“ paleisti pavyko, nors raketa sudužo

  • Teksto dydis:

„SpaceX“ penktadienį sėkmingai į tolimą orbitą iškėlė ryšių palydovą, bet, kaip ir tikėtasi, nesugebėjo ant platformos vandenyne nuleisti savo raketos „Falcon 9“ pirmosios pakopos.

Iš Kanaveralo kyšulio Floridoje 18 val. 36 min. (šeštadienį 1 val. 36 min. Lietuvos laiku) paleista raketa iškėlė palydovą SES-9, kurį „Boeing“ pagamino Liuksemburge įsikūrusiai kompanijai SES.

Palydovas sėkmingai pasiekė savo geostacionarinę orbitą daugiau kaip 40 tūkst. km virš Žemės – maždaug 100 kartų aukščiau už tą orbitą, kuria skrieja Tarptautinė kosmoso stotis (TKS).

Iš ten jis transliuos plačiajuostį ryšį ir televizijos kanalus į Pietryčių Aziją.

„Planuotas 40 600 km aukštis pasiektas, – „Twitter“ parašė kompanijos „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas (Ilonas Maskas). – Ačiū @SES_Satellites už jojimą ant „Falcon 9“! Laukiu būsimų misijų“.

Po palydovo paleidimo „SpaceX“ pabandė nuleisti savo raketos pirmąją pakopą ant platformos, plūduriuojančios Atlanto vandenyne maždaug 600 km nuo Floridos rytinės pakrantės.

Ta platforma yra pažymėta dideliu ženklu „X“, ant jos taip pat angliškai užrašyta frazė „Žinoma, aš vis dar tave myliu“.

Neryškioje vaizdo medžiagoje buvo matyti šviesa, besiartinanti prie platformos iš viršaus, iš kairės, bet paskui tiesioginė transliacija nutrūko.

„Raketa kietai nusileido ant (platformos) ... Nesitikėjome, kad suveiks. Bet kitas skrydis turi gerą šansą“, – „Twitter“ parašė E.Muskas.

„SpaceX“ buvo perspėjusi, jog nesitiki sėkmingo nusileidimo šį kartą, tačiau vis tiek pabandė – vykdydama savo platesnio masto darbus dėl raketų dalių pakartotinio naudojimo technologijos ištobulinimo, siekiant, kad skrydžiai į kosmosą būtų pigesni ir tvaresni.

Šiai Kalifornijoje įsikūrusiai bendrovei kartą – 2015-ųjų gruodį – pavyko nutupdyti raketos dalį sausumoje, bet keli bandymai nutupdyti vandenyne buvo nesėkmingi.

„Šis nutupdymo bandymas bus tikrai sunkus“, – dar prieš šio penktadienio startą sakė kompanijos misijų integratorė Lauren Lyons (Lorin Lajons), kuri pažymėjo, kad raketai reikia daug varomosios jėgos palydovui iškelti ir galbūt tada joje nebebus pakankamai degalų nusileidimui kontroliuoti.


Šiame straipsnyje: SpaceXraketapalydovasKosmosas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių