„SpaceX“ krovininė kapsulė grįžta į Žemę

  • Teksto dydis:

JAV bendrovės „ SpaceX“ nepilotuojama krovininė kapsulė „Dragon“ ketvirtadienį atsiskyrė nuo Tarptautinės kosminės stoties (TKS) ir pradėjo savo kelionę į Žemę, kur turėtų nukristi Ramiajame vandenyne prie Kalifornijos krantų, pranešė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

„Paleidimas buvo patvirtintas lygiai 11 val. 4 min. Grinvičo (14 val. 4 min. Lietuvos) laiku“, – sakoma NASA pranešime, JAV kosmoso agentūrai paskelbus vaizdus, kaip balta kapsulė atsiskiria nuo kosminės stoties mechanininės alkūnės.

„Dragon“ yra vienintelė krovininė kapsulė, galinti sveika sugrįžti į Žemę. Iš TKS ji gabena 1,4 tūkst. kilogramų svorio krovinį.

Į Ramųjį vandenyną ji turėjo nukristi 16 val. 42 min. Grinvičo (19 val. 42 min. Lietuvos) laiku.

Iš Kanaveralo kyšulio Floridoje kapsulė su maisto ir atsargų kroviniu buvo paleista balandžio 14 dieną ir po trijų dienų pasiekė kosminę stotį.

TKS šiuo metu dirba šeši astronautai, kurie paprastai kosmose išbūna po 6 mėnesius.

Du iš jų, amerikietis Scottas Kelly (Skotas Kelis) ir rusas Michailas Kornijenko stotyje išbus vienerius metus, siekiant išbandyti žmogaus kūno galimybes, ruošiantis ilgesnėms kosminėms misijoms ateityje. Į Žemę jie turėtų sugrįžti kitų metų kovo mėnesį.

Ši misija yra 6-oji iš mažiausiai 12 planuotų „SpaceX“ krovinių gabenimo į TKS skrydžių pagal 1,6 mlrd. dolerių vertės kontraktą su NASA. Kita „SpaceX“ krovininės kapsulės kelionė į TKS numatyta birželio 26 dieną.

„SpaceX“ sėkmė yra itin svarbi, nes bendrovės konkurentės „Orbital Sciences“, pasirašiusios su NASA 1,9 mlrd. dolerių kontraktą dėl krovinių gabenimo į TKS, raketa „Antares“ sprogo starto metu pernai spalį. Dėl šios avarijos „Orbital Sciences“ krovininių kapsulių skrydžiai buvo atidėti neribotam laikui.

Rusijos kosminė programa taip pat patyrė nesėkmių, paskutinė kurių buvo nepilotuojamos kapsulės „Progress“, turėjusios nugabenti krovinį į TKS, praradimas.

Krovinių kapsulė „Progress“ prarado ryšį su Žeme bei orientaciją tuojau po raketos nešėjos starto balandžio 28 dieną; ji sudegė atmosferoje, praėjus mažiau negu dviem savaitėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių