Skrydžiams į Marsą rengiamasi Austrijos Alpėse

Skrydžiams į Marsą rengiamasi Austrijos Alpėse, Kaunertalio ledyno slėnyje. Mokslininkai sako, kad ten tam idealios sąlygos, primenančios Raudonosios planetos paviršių.

Trys kilometrai virš jūros lygio, ledynai – tai idealios sąlygos rengtis kelionei į Marsą. Mokslininkai spėja, kad prieš tris milijonus metų Marse būta vandens, kuris dabar virto panašių kaip Austrijos Alpėse ledynu, apneštu smėliu, akmenimis.

Eksperimente dalyvaujantys tyrėjai nori iš anksto žinoti, kokių staigmenų galima tikėtis per tikrą kelionę į Marsą. Tam būtina vilkėti ir beveik 50 kilogramų sveriantį skafandrą.

„Mano nuomone, labai svarbu kuo tiksliau pajusti tai, ką jaus astronautai, ateityje atskridę į Marsą ar kitas planetas. Stengiamės atlikti kiek įmanoma daugiau eksperimentų“, – tikina tyrėjas Inigo Munoz Elorza.

Tyrėjams tenka skintis kelią per akmenis, žemyn traukia sunkiai pakeliami kostiumai, palaikomas tik radijo ryšys, tenka laukti 20 minučių nurodymų iš vadinamojo misijos kontrolės punkto, šįkart įsikūrusio ne taip toli – Insbruke. Svarbu kuo daugiau žinoti, kaip gali veikti technika, ką galima rasti planetos paviršiuje, nors kelionę į Marsą galima planuoti ne anksčiau negu po 20 metų, sako mokslininkai.

„Mes – laivo statytojai, kurie turi parengti didžiausią mūsų kartų kelionę. Manau, po šimto metų istorijos knygose mūsų laikas bus aprašomas kaip naujų pasaulių atradimo amžius. Mes tame dalyvaujame, ir tai mane kasryt pakelia iš lovos“, – teigia tyrėjų grupės vadovas Gernot Groemeris.

Tyrėjų grupės vadovas sako – neįmanoma imituoti visko, kas laukia Marse, neįmanoma sumažinti traukos, slėgio iki tokio lygio, kokio galima tikėtis Marse, bet, pavyzdžiui, galima ištirti, kaip skafandre krenta svoris, kiek vėluoja ryšys tarp Žemės ir Marso, esą kai kurie aspektai – visai arti Raudonosios planetos realybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių