Saulėtekio slėnyje kuriamos aukštosios technologijos Silicio slėniui

  • Teksto dydis:

Saulėtekio slėnyje Vilniuje įsikūręs Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC), vykdydamas mokslinius tyrimus ir eksperimentinės plėtros darbus technologijų srityje sėkmingai bendradarbiauja su įmonėmis iš įvairių pasaulio šalių.

Viena tokių – Silicio slėnio (JAV, Kalifornija) kompanija „Lam Research Corporation“, kuri specializuojasi puslaidininkinių technologijų kūrimu bei tobulinimu ir šioje srityje užima vieną pirmaujančių vietų JAV rinkoje.

10-ies JAV ir 4-ių Japonijos patentų bendraautorio, chemijos profesoriaus akademiko Eugenijaus Norkaus vadovaujama FTMC mokslininkų grupė šiai Silicio slėnio bendrovei tiekia savo kuriamas ir tobulinamas cheminio metalų nusodinimo technologijas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Kuriamų technologijų paskirtis – dielektriko, puslaidininkio, rečiau metalo, paviršių padengti ypatingo švarumo ir taisyklingos kristalinės struktūros reikiamo metalo sluoksniu (pvz., kobaltu, variu, sidabru, auksu, ruteniu, platina, paladžiu ir kt.) ar metalų lydiniu. „Lam Research Corporation“ mūsų sukurtas technologijas daugiausia naudoja gamindama įrangą mikroelektronikai, elektronikos prietaisams. Bendradarbiavimas yra intensyvus, mokslinių projektų ir teikiamų paslaugų vertė per pastaruosius 4 metus siekia virš 600 tūkst. JAV dolerių. Anksčiau toje pačioje srityje esame bendradarbiavę ir su Japonijos kompanijomis „Toyota Motors Corporation“ ir „Ebara-Udylite“. Bendri kontraktai su šiomis įmonėmis siekia 1,5 mln. JAV dolerių“, – sako prof. E. Norkus, kurio tyrinėjimai ir eksperimentinės plėtros veikla 2000 ir 2015 m. įvertinti Lietuvos mokslo premijomis.

„Labai džiaugiamės ir didžiuojamės šiais projektais, kurie ne tik stiprina Centro veiklą skatina verslo ir mokslo sinergiją, bet ir įrodo, jog Saulėtekio slėnis yra pajėgus kurti technologijas ir pačiam Silicio slėniui bei vystyti pasaulinio lygmens novacijas. Du „Lam Research Corporation“ aukštas pareigas užimantys atstovai – vyresnysis viceprezidentas ir vyriausias technologas Dr. David Hemker bei technologijų vystymo vyresnioji direktorė Lubab Sheet – yra FTMC Tarptautinės patarėjų tarybos nariai. Jų konsultacijos leidžia tiesiogiai ir betarpiškai pajusti Silicio slėnio technologijų pulsą bei jų vystymosi tendencijas“, – teigia FTMC direktorius Gintaras Valušis.

Fizinių ir technologijos mokslų centras – didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje. Čia vykdomi moksliniai tyrimai, skirti aukštųjų technologijų plėtrai ir žinių ekonomikos kūrimui Lietuvoje ir pasaulyje, kuriami nauji prototipai ir paslaugos, modernios pramonės programos, taip pat sudaromos sąlygos verslui. FTMC dirba 670 darbuotojų, studijuoja 75 doktorantai. Per savo veiklos metus FTMC įvykdė daugiau nei 400 verslo užsakymų ir padėjo daugiau nei 100 įmonių įgyvendinti jų verslo tikslus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių