Saudo Arabija per hadžą pasitelkė išmaniąsias technologijas

Su išmaniuoju telefonu paprasčiau pasiekti netgi dvasinį tyrumą, įrodinėja Saudo Arabijos bankai, šiemet teikiantys ypatingą paslaugą Meką lankantiems piligrimams. 

Po tragiškiausio hadžo pernai, kai per spūstis žuvo tūkstančiai žmonių, Saudo Arabija stengiasi naudodama technologijas sumažinti milijonų piligrimų riziką žūti atliekant religinę prievolę.

Pasaulio musulmonai Ydeladhos – vienos svarbiausių jų švenčių – metu turėtų imti peilį ir papjauti avelę ar kokį kitą gyvulį šitaip prisimenant, kad viešpats pagailėjęs savo sūnų pasiryžusio jam paaukoti Abraomo ir leidęs vietoj jo paaukoti avį.

Tačiau pusantro milijono į Meką Ydeladhos metu vykstančių piligrimų – tai pusantro milijono avių, tad Saudo Arabija randa paprastesnį būdą. Elektroninis avies kuponas šiemet kainuoja apie 123 dolerius. Už juos avį paaukoja jums nesitepant rankų. Pats gaunate apie avies paskerdimą patvirtinančią žinutę, o jos mėsa keliauja neturtėliams.

Ir modernios technologijos šiemet – beveik kiekviename piligrimų žingsnyje – Saudo Arabija bando mažinti spūstis ir išvengti pernykštės katastrofos, kai žmonių sangrūdose žuvo iki 2300 musulmonų iš viso pasaulio (daugiausia – iraniečių šiitų, kuriems šiemet į Meką atvykti uždrausta).

Po tragiškiausio hadžo istorijoje Saudo Arabijos Hadžo reikalų ministerija šiemet kiekvienam dalina specialias apyrankes, kurios padeda orientuotis ir padėtų atpažinti piligrimą jam žuvus, kadangi brūkšniniu kodu užšifruojami asmens duomenys. Taip pat praplatinti keliai, vedantys velnio užmėtymo akmenimis vietos link, dislokuota itin daug saugumo tarnybų pareigūnų, o Mekos išradėjai netgi pardavinėja specialius skėčius, kuriais galima atsivėsinti ir pasikrauti mobiliuosius telefonus.

Šiemet Mekoje laukiama apie 2 milijonų piligrimų, siekiančių įgyvendinti vieną iš penkių svarbiausių islamo priesakų – bent kartą gyvenime aplankyti Meką taip pasiekiant savo dvasinio gyvenimo viršūnę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonui

Jonui portretas
Klysti, vyruti.

Jonas

Jonas portretas
Na belieka pasakyti, kad Alachas visagalis....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių