Rusijos krovininė kapsulė „Progress“ susijungė su TKS

  • Teksto dydis:

Rusijos krovininė kapsulė „Progress“ sekmadienį vakare sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS), pranešė skrydžių valdymo centras.

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas citavo prie Maskvos veikiančio Skrydžių valdymo centro informaciją, kad susijungimas įvyko 22 val. 28 min. Maskvos (21 val. 28 min. Lietuvos) laiku.

Raketa „Sojuz FG“, iškėlusi į orbitą kapsulę „Progress MS-10“, penktadienį vakare startavo iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane.

Per ankstesnį šio tipo krovininio erdvėlaivio paleidimą kapsulė susijungė su TKS aplink Žemę apskriejusi vos du kartus, po starto praėjus 3,5 valandos. Tai buvo trumpiausias visų laikų „Progress“ skrydis iš Žemės į TKS.

Šįkart buvo laikomasi tradicinės dviejų parų skrydžio schemos.

Skrydžių valdymo centre „Progress“ ir TKS susijungimą stebėjo Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas.

„Progress MS-10“ atgabeno į orbitinę laboratoriją daugiau kaip dvi tonas įvairių krovinių. Tarp jų esama degalų ir oro atsargų, įrangos, reikalingos stoties darbui užtikrinti ir pašto siuntinių.

Penktadienį įvykęs „Sojuz FG“ startas buvo pirmasis po spalio 11 dieną įvykusio nesėkmingo to paties tipo raketos paleidimo.

Tąsyk raketa, turėjusi iškelti į orbitą erdvėlaivį su Rusijos kosmonautu ir JAV astronautu, sugedo praėjus dviem minutėms po starto iš Baikonuro.

Automatiškai suveikus apsauginėms sistemoms erdvėlaivio „Sojuz“ kapsulė, kurioje buvo į TKS turėję skristi kosmonautas Aleksejus Ovčininas ir amerikietis Nickas Hague'as (Nikas Heigas), avariniu būdu nusileido Kazachstane, bet žmonės per šį incidentą nenukentėjo.

Ši avarija pilotuojamą „Sojuz“ nešančios raketos starto metu buvo pirmoji per pastaruosius 35 metus. Tyrėjai nustatė, kad ją nulėmė vienas pažeistas daviklis, dėl kurio vienas iš keturių raketos šoninių blokų netinkamai atsiskyrė ir kliudė raketos antrąją pakopą.

Keliomis valandomis vėliau su TKS turėtų susijungti JAV krovininė kapsulė „Cygnus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A?

A? portretas
O kur staugimas- vatnikai, nieko nesugeba!!!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių