Rusijoje pagautas „stiprus signalas“ itin sudomino ateivių pėdsekius

  • Teksto dydis:

Nežemiškos gyvybės pėdsakų ieškantys tyrėjai vienu Rusijos radioteleskopu pagavo „stiprų signalą“, labai sudominusį mokslo bendruomenę.

„Niekas netvirtina, kad tai yra nežemiškos civilizacijos darbas, bet aišku, kad verta toliau tyrinėti“, – sakė Paulas Gilsteris (Polas Gilsteris), vadovaujantis tinklalapiui „Centauri Dreams“, kuris apžvelgia tolimojo kosmoso tyrimų naujienas.

Pagautas signalas sklido iš Heraklio žvaigždyno žvaigždės HD164595, esančios už maždaug 95 šviesmečių nuo Žemės. Yra žinoma, kad ši žvaigždė turi mažiausiai vieną planetą, bet tikėtina, kad jų yra daugiau.

Pasak P. Gilsterio, informacija apie minėtą signalą buvo paviešinta tik dabar, bet iš tikrųjų jis buvo užfiksuotas praeitais metais, atliekant stebėjimus radioteleskopu RATAN-600, esančiu Zelenčukskajos vietovėje Rusijos pietuose.

Ekspertai sako, kad kol kas pernelyg anksti spręsti, kokia yra šio signalo prasmė ir tikrasis šaltinis. „Visgi šis signalas pakankamai provokuojantis, o RATAN-600 tyrėjai ragina vykdyti nuolatinius šio taikinio stebėjimus“, – pažymėjo P. Gilsteris.

Šis atradimas tikriausiai bus išsamiai pristatytas 67-ajame Tarptautiniame astronautikos kongrese. Ši konferencija vyks rugsėjo 27 dieną Meksikos mieste Guadalacharoje.

„Remdamiesi signalo stiprumu, tyrėjai sako, kad, jeigu yra skleidžiamas izotropinio (transliuojančio vienodai stipriai visomis kryptimis) švyturio, jis dėl savo stiprumo gali būti siunčiamas tik II tipo civilizacijos pagal Kardašiovo klasifikaciją“, – rašo P. Gilsteris. Prie šios kategorijos būtų priskiriamos daug pažangesnės civilizacijos negu mūsiškė, gebančios išnaudoti didžiąją dalį savo žvaigždės energijos išteklių.

„Jeigu tai būtų siauras (kryptinis) signalas, nutaikytas į mūsų Saulės sistemą, jis pagal savo galią būtų prieinamas Kardašiovo I tipo civilizacijai“, pagal išsivystymą artimesnei žemiškajai, pridūrė P. Gilsteris.

Rugpjūčio 27 d. paskelbtame pranešime P. Gilsteris nurodė susipažinęs su italų astronomo Claudio Maccone (Klaudijaus Makonės) pranešimu šia tema. „Reikalinga šio taikinio nuolatinė stebėsena“, – sakoma pranešime.

Teksaso A&M universiteto astronomas Nickas Suntzeffas (Nikas Suncefas) internetiniam žurnalui „Ars Technica“ sakė, kad užfiksuotas 11 gigahercų dažnio signalas patenka į kariuomenės naudojamą radijo bangų ruožą. „Jeigu tai iš tikrųjų astronominis šaltinis, būtų gana keista“, – leidinys citavo N. Suntzeffą.

„Dievažin, kas transliuoja 11GHz dažniu. Neatmestina, kad tai koks nors ryšio srautas tarp stočių Žemėje ir palydovų“, – sakė mokslininkas.

„Astronomų vietoje stebėčiau (numanomą šaltinį), bet taip pat neišpūsčiau fakto, kad tai gali būti SETI (nežemiškos civilizacijos) signalas, nes egzistuoja didelė galimybė, kad tai kažkaip susiję su kariuomene“, – aiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių