Rusija tikisi 2025 metais paleisti savąją kosmoso stotį

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ antradienį pareiškė besitikinti 2025 metais paleisti savąją orbitinę stotį, Maskvai galvojant apie pasitraukimą iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) programos.

„Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas pažymėjo, jog prasidėjo darbas prie naujos stoties pirmojo modulio, pareigūnams įspėjus, kad Rusija svarsto galimybę pasitraukti iš TKS – vieno iš nedaugelio sėkmingo bendradarbiavimo su Vakarų šalimis pavyzdžių.

Tokia žinia nuskambėjo tarp Vakarų ir Maskvos augant įtampai dėl šnipinėjimo incidentų, rusų pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų ir prastėjančios įkalinto prezidento Vladimiro Putino kritiko Aleksejaus Navalno sveikatos būklės.

„Statomas pirmasis naujosios Rusijos orbitinės stoties pagrindinis modulis“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbtame pranešime cituojamas D. Rogozinas.

Pasak jo, rusų kosmoso sektoriaus milžinė „Energija“ siekia, kad modulis būtų „paruoštas paleidimui“ 2025 metais. Prie pranešimo taip pat pridėtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip dirba šios korporacijos specialistai.

TKS, paleista 1998 metais bendradarbiaujant Rusijai, JAV, Kanadai, Japonijai ir Europos kosmoso agentūrai, yra vienas ambicingiausių tarptautinių projektų istorijoje.

Rusijos vicepremjeras Jurijus Borisovas neseniai pareiškė, kad Maskva svarsto galimybę 2025 metais palikti TKS programą dėl stoties senumo.

„Roskosmos“ pirmadienį pranešė, kad sprendimas dėl pasitraukimo iš TKS dar nepriimtas.

„Priėmę sprendimą pradėsime derybas su savo partneriais dėl bendradarbiavimo formų ir sąlygų po 2024 metų“, – naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime nurodė kosmoso agentūra.

Rusija pernai neteko savo pilotuojamų skrydžių į TKS monopolijos, amerikiečių bendrovei „Space X“ surengus savo pirmąją sėkmingą tokią misiją.

Nepaisant istorinių Rusijos pasiekimų kosmose – rusai šį mėnesį minėjo 60-ąsias skrydžio, per kurį Jurijus Gagarinas tapo pirmuoju į kosmosą pakilusiu žmogumi, metines – šalies kosmoso programa pastaraisiais metais susiduria su sunkumais.

D. Rogozinas yra iškėlęs daug ambicingų tikslų, nors jo valdomai agentūrai buvo sumažintas finansavimas, analitikams teigiant, kad V. Putinas labiau domisi karinėmis technologijomis negu kosmoso tyrinėjimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

russkis

russkis portretas
ne tau martynai melynas dangus arba kak goloj žopoj do luny
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių