Rusija rengiasi pirmajam skrydžiui į TKS po raketos „Sojuz“ nesėkmės

  • Teksto dydis:

Rusija penktadienį turi paleisti į raketą „Sojuz“ su krovininiu erdvėlaiviu, ir tai bus pirmas skrydis į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) po „Sojuz“ nesėkmės praėjusį mėnesį.

„Skrydžių kontrolės centras užbaigė darbą dėl krovininio erdvėlaivio „Progress MS-10“ paleidimo. Raketos „Sojuz-FG“ startas numatytas 18 val. 14 min. Grinvičo (20 val. 14 min. Lietuvos) laiku“, – sakoma Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ pareiškime.

Šis startas iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane yra laikomas repeticija prieš kitą pilotuojamą skrydį, kuris planuojamas gruodžio 3 dieną. Tuomet į TKS turi išskristi rusų kosmonautas Olegas Kononenka, kanadiečių astronautas Davidas Saint-Jacques'as (Davidas Sen-Žakas) ir NASA astronautė Anne McClain (En Maklein).

Rusija, vienintelė valstybė, galinti skraidinti į TKS žmones, visus skrydžius buvo sustabdžiusi po spalio 11-osios incidento, kai kelios minutės po pakilimo sugedus raketai „Sojuz“, erdvėlaivis nusileido avariniu būdu. Jo įgula – rusų kosmonautas Aleksejus Ovčininas ir JAV astronautas Nickas Hague'as (Nikas Heigas) – nenukentėjo.

Tai buvo pirmas toks nesėkmingas startas per posovietinę kosminių skrydžių istoriją.

NASA ketvirtadienį planavo paleisti savo krovininį erdvėlaivį su atsargomis stočiai, bet dėl prasto oro startas buvo atidėtas iki savaitgalio.

„Progress MS-10“ TKS pasieks maždaug po 48 valandų. Jis atgabens degalų, deguonies, vandens ir moksliniams tyrimams reikalingos medžiagos.

Spalio 11-osios incidentą tirianti komisija dėl jo kaltino netinkamus veiksmus surenkant raketą Baikonuro kosmodrome, dėl kurių ji patyrė deformaciją, lėmusią vieno jutiklio gedimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių