Rusija kurs savo „Vikipediją“ – pagal „teisingus“ žinynus

  • Teksto dydis:

Rusija kurs savąją interneto enciklopediją, analogišką „Vikipedijai“ (Wikipedia), remdamasi savais žinynais, įskaitant Didžiąją sovietinę enciklopediją, pranešė agentūra „Interfax“.

Rusijos ministrų kabineto nurodymu formuojamai tarpžinybinei darbo grupei šiam projektui įgyvendinti vadovaus vicepremjeras Sergejus Prichodka.

Atitinkamame vyriausybės potvarkyje būsima „Vikipedijos“ rusiškoji alternatyva apibūdinta kaip „nacionalinis interaktyvus mokslo ir švietimo enciklopedijos portalas“.

Jo kūrimo darbo grupę sudarys Mokslo, Kultūros, Ryšių, Užsienio reikalų ministerijų, nacionalinės statistikos žinybos „Rosstat“, Federalinės valstybės registro, kadastro ir kartografijos tarnybos, agentūros „Rospečat“, Federalinės mokslo organizacijų agentūros, Rusijos mokslų akademijos ir dar kai kurių žinybų atstovai.

„Vikipedija“ Rusijoje nuolat sulaukia valdžios institucijų kritikos už neva netikslumus ir akademiškumo nebuvimą.

„Mano nuomone, kurią esu ne kartą išsakęs, „Vikipediją“ derėtų uždrausti, o cenzūrą jai galima įvesti lengva ranka. Todėl, kad netikslumai „Vikipedijoje“ gerokai viršija normas“, – dar pernai teigė Federalinės mokslo ir švietimo sistemos priežiūros tarnybos („Rosobrnadzor“) direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Biserovas.

Pernai rugsėjį Federalinės ryšių ir masinės komunikacijos priemonių priežiūros tarnybos („Roskomnadzor“) nurodymu „Vikipedijos“ rusiškoji versija buvo net kelioms valandoms blokuota, vykdant abejotiną regioninio teismo sprendimą.

Prezidentinė biblioteka skelbė, jog alternatyviosios „Vikipedijos“ projektui iš bibliotekų visoje Rusijoje perduota 50 tūkst. knygų ir archyvinių dokumentų.

Kremlius yra sugriežtinęs interneto kontrolę, kurią teisina iš Vakarų šalių neva kylančia grėsme, tačiau kritikai teigia, kad dėl tokių veiksmų artėjama prie interneto cenzūros bei skelbiama vis daugiau oficialią valdžios poziciją atitinkančio turinio, panašaus į skleidžiamąjį kitais valstybinės žiniasklaidos kanalais, įskaitant televiziją.

„Vikipedija“, kuri yra internautų iš viso pasaulio plėtojamas projektas, yra paskelbusi straipsnių apie beveik visus 11 laiko juostų apimančios Rusijos regionus bei didžiuosius miestus, tačiau Kremliaus biblioteka tvirtina, kad to nepakanka.

„Šių išteklių analizė parodė, kad jie nepajėgūs pateikti išsamios arba pakankamos informacijos apie regioną ir gyvenimą šalyje“, – sakoma prezidentinės bibliotekos pranešime, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Kol kas neaišku, ar dėl šio projekto kaip nors bus apribota Rusijos gyventojų prieiga prie šiuo metu veikiančios „Vikipedijos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių