Robotas Rubiko kubą išsprendė per vos daugiau nei pusę sekundės

  • Teksto dydis:

Gineso rekordų knygoje atsiras dar vienas neįtikėtinas pasiekimas – Vokietijoje sukurtas robotas Rubiko kubą išsprendė per mažiau nei sekundę. Taip, pastarieji keli metai robotams bei dirbtiniam intelektui yra neįtikėtinai sėkmingi, bet net šiame kontekste šis pasiekimas atrodo neįtikėtinai. Galvosūkis buvo išspręstas per 0,637 s, tam prireikė 21 ėjimo, o viskam pamatyti reikia sulėtinto pakartojimo.

Iš tikrųjų, šis pasiekimas buvo atliktas dar pernai, bet vaizdo įrašu Gineso rekordų agentūra pasidalino tik dabar, nes užtruko, kol buvo patikrinti visi rekordo siekimo bandymo aspektai. Bet kuriuo atveju, tai yra įspūdingas pasiekimas. Robotą, vadinamą „Sub 1 Reloaded“, sukūrė vokiečių inžinierius Albertas Beeras. Tiesa, šis inžinierius, galima sakyti, sukūrė tik pusę rekordui būtinos sistemos - algoritmą parašė kitas inžinierius Herbertas Kociemba.

Robotas turi šešias itin greitai judančias rankas. Joms tereikia suktis aplink savo ašį – nė viena ranka nei akimirkai nepaleidžia kubo. „Sub 1 Reloaded“, turint omenyje jo funkciją, yra gana didelis – didesnis už įprastą nešiojamą kompiuterį. Užduotį atlikti padeda itin našus „Infineon Technologies“ procesorius.

Iš esmės, viskas atrodo taip: kubas nufotografuojamas, kompiuteris atpažįsta jo spalvas ir, pasinaudodamas dviejų lygių algoritmu, nusprendžia, kaip bus išspręstas galvosūkis. Tuomet prireikia tik mažytės sekundės dalies, kad, procesoriui diriguojant, roboto rankos išspręstų Rubiko kubą. Viskas įvyksta taip greitai, kad vaizdo įraše žmogaus akis nieko nespėja pamatyti. Tik sulėtintame vaizde matyti, kiek daug darbo atliko robotas.

Tiesa, tai nėra pirmas toks pasiekimas. Prieš tai buvęs rekordas taip pat buvo gana įspūdingas – 0,887 s. Galima neabejoti, kad ir dabartinį rekordą kas nors ryšis pagerinti – taip greitai tobulėja šiuolaikiniai robotai. Greičiausi žmonės Rubiko kubą išsprendžia per kiek mažiau nei 5 sekundes.

 

 

Gineso rekordų knygoje yra ir kitų su robotais susijusių pasiekimų: pirmasis robotas-auklė, greičiausias roboto sužaistas golfo žaidimas, didžiausias kartu šokančių robotų skaičius ir t. t. Įdomu, kokiose dar srityse jie žmones aplenks artimiausioje ateityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių