Prie Plutono ašigalio pastebėta paslaptinga didžiulė šviesi dėmė

  • Teksto dydis:

9 metus keliaujančiam NASA zondui "New Horizons" skristi iki Plutono liko katino ašaros – mažiau nei pora savaičių arba 13 dienų. O į Žemę parsiunčiamose nuotraukose pasirodė pirmosios mįslingos staigmenos.

Prie šiaurės ašigalio zondas birželio 25 d. užfiksavo keistą šviesią dėmę. Nors tuo metu kosminiam aparatui iki Plutono buvo likę skristi 22,9 mln. km. Tad Plutonas 30 sekundžių intervalu darytais kadrais mokslininkams užminė naują mįslę – kas ta didžiulė šviesi dėmė palei šiaurinį nykštuko ašigalį?

Versijų netrūksta. Žinoma, tai gali būti ir Saulės šviesa, kurią atspindi Plutono ledynai. Tai gali būti ir atmosferos debesys. Yra spėjančių, kad tolimos, už 5,9 mlrd. km nuo Saulės esančios nykštukinės planetos paviršiuje gali būti sušalusio metano ar net vandens ledo.

Astronomas Philas Plaitas – vienas pirmųjų, NASA nuotraukose pastebėjusių ir pakomentavusių šviesiąją Plutono dėmę.

""New Horizons" artėjant prie Plutono, matysime vis daugiau detalių, tačiau kai kuriuos ryškiausius mažo pasaulėlio paviršiaus bruožus pradedame įžiūrėti ir dabar, - Slate tinklaraštyje rašo jis. – Jau dabar ir Plutone, ir didžiuliame jo mėnulyje Charone ryškėja labai įvairūs ir intriguojantys kraštovaizdžio elementai. Mane ypač nustebino ta šviesi dėmė palei Plutono ašigalį. Jau ankstesnėse nuotraukose kažkas neaiškiai bolavo, o dabar ši dėmė – akivaizdi."


Šiame straipsnyje: PlutonasplanetaKosmosasmokslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių