Po atidėto starto Rusija paleido į TKS krovinių kapsulę

  • Teksto dydis:

Rusija antradienį paleido krovinių kapsulę „Progress“ skrieti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), pranešė šalies kosmoso agentūra.

Dėl techninio gedimo raketos startas įvyko dviem dienomis vėliau nei planuota.

„Progress“ nešanti raketa „Sojuz“ pakilo iš apsnigto Baikonūro kosmodromo Kazachstane 11 val. 15 min. Maskvos (10 val. 15 min. Lietuvos) laiku ir po septynių minučių pasiekė numatytą tarpinę orbitą, nurodė agentūra „Roskosmos“.

Kapsulė TKS įgulai gabena sausųjų krovinių, degalų, vandens, deguonies ir oro.

Be to, ji skraidina įrangos eksperimentiniam projektui „ICARUS“ – smulkių skraidančių gyvūnų migracijos stebėjimų sistemai. Ši įranga bus sumontuota stoties išorėje.

Planuota, kad „Progress“ startuos sekmadienį, bet skrydis paskutinę minutę buvo atidėtas iki antradienio dėl gedimo, apie kurį išsamesnės informacijos nebuvo paskelbta.

Kosmoso pramonės šaltiniai Rusijos naujienų agentūroms pirmadienį sakė, kad reikėjo pakeisti „Sojuz“ raketos vidinį kompiuterį.

Incidento priežastys tiriamos.

Tikėtasi, kad „Sojuz“ per sekmadienio startą nuskraidins „Progress“ į TKS rekordiškai greitai, per kiek ilgiau negu tris valandas. „Roskosmos“ planavo panaudoti naują schemą, pagal kurią kapsulė turėjo susijungti su TKS tik du kartus apskriejusi aplink Žemę.

Vis dėlto antradienį Rusija dėl orbitų neatitikimo turėjo panaudoti įprastą dviejų dienų schemą. Taigi, kapsulė turėtų susijungti su stotimis ketvirtadienio popietę.

Šiuo metu stoties įgulą sudaro šeši žmonės, tarp jų rusų kosmonautai Antonas Škaplerovas ir Aleksandras Misurkinas, taip pat NASA astronautai Joe Acaba (Džo Akaba), Markas Vande Hei (Markas Vande Hėjus) ir Scottas Tingle'as (Skotas Tinglas). Šeštasis įgulos narys yra japonas Norishige Kanai (Norišigė Kanajis).

Anksčiau klestėjusi Rusijos pramonė pastaraisiais metais patyrė virtinę nesėkmių – buvo prarasta keletas palydovų ir kitų aparatų.


Šiame straipsnyje: RusijaTSKkrovinių kapsulė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių