Pergalę inžineriniame konkurse atnešė kitoks požiūris į gyvenimą

  • Teksto dydis:

Ar kada pagalvojote, kad skirtingų profesijų atstovai į pasaulį žvelgia kitomis akimis? „Įsivaizduokite gyvenimą taip, kaip jį mato inžinieriai: kiekviena metimo trajektorija, viskas, nuo įtemptos rankos iki akmenuko sukeltų bangelių, kruopščiai ir nuodugniai apskaičiuojama. Inžinieriai – tai žmonės, kurie geba įžvelgti menkiausias detales. Pastatai jiems tampa geometriniais brėžiniais, vanduo – cheminių elementų junginiu. Taigi paklaustas, kas man yra inžinerija, atsakau: viskas“, – tokiais samprotavimais su žiūrovais dalijosi Prienų „Žiburio“ gimnazijos moksleivių komandos „KVA“ sukurto filmuko herojus.

 Šiandien „Litexpo“ centre vykusio konkurso „ARTech 2016“ baigiamojo renginio metu šis filmukas paskelbtas nugalėtoju, o jo kūrėjai apdovanoti išskirtiniu prizu – kelione į Londono mokslo muziejų.

Vasario mėnesį startavęs Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ir Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos (LINPRA) organizuotas konkursas „ARTech 2016“ kvietė 9–12 klasių mokinius kurti video arba daryti nuotraukų serijas atsakant į klausimą „Su kuo man asocijuojasi inžinerija?“.

„Žvelgdamas į jaunus žmones aš matau visų mūsų ateitį. Labai svarbu, kad tarp šių žmonių būtų ir tokių, kurie suprastų inžinerijos svarbą ir jos žavesį. Reta profesija yra tokia kūrybinga. Džiugu, kad konkurso dalyvių aktyvumas parodė, kad daugelis jaunų žmonių tai pastebi ir supranta, kad inžinerija yra Lietuvos ekonomikos pagrindas“, – sveikindamas nugalėtojus sakė VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas.

Konkursas sulaukė išskirtinio dėmesio – į jį užsiregistravo 60 komandų iš Klaipėdos, Alytaus, Panevėžio, Kauno, Klaipėdos, Mažeikių, Utenos, Šilalės, Ukmergės, Kelmės, Vilniaus ir kitų miestų bei miestelių. Komandų dalyviai lankėsi inžinerinėse įmonėse ir pasisėmę idėjų kūrė video filmukus arba nuotraukų serijas.

Po viešo balsavimo, surengto socialiniame tinkle „Facebook“, paaiškėjo po 4 komandas iš abiejų kategorijų, kurios gavo kvietimą dalyvauti VGTU Kūrybiškumo ir inovacijų centre „LinkMenų fabrikas“ vykusiose kūrybinėse dirbtuvėse. Po jų patobulintus darbus vertino iš VGTU, „LinkMenų fabriko“ ir LINPRA atstovų sudaryta komisija.

Konkurso globėjos LR švietimo ir mokslo ministerijos atstovė viceministrė Svetlana Kauzonienė sveikinimo kalboje akcentavo, kad tokie konkursai ateityje turėtų tapti tradicija: „Tai puikus mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdys, kuris prisideda prie naujos inovacijų kultūros kūrimo Lietuvoje. Šaliai labai svarbios technologijos, o jas kuria žmonės. Taigi mūsų bendra užduotis yra auginti ir ugdyti naują inovatorių kartą“.

Video filmukų kategorijoje antrą vietą užėmė ir į Estijos mokslo centrą keliaus Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos projekto „Žibutė“ komanda. Trečią vietą pelnė Kauno „Saulės“ gimnazijos komanda „Bokštas“.

Fotografijų kategorijos nugalėtoju išrinktas Vilkijos gimnazijos moksleivis Andrius Pazikas. Antrąją vietą pelnė Vilniaus Radvilų gimnazijos komanda „SkyVid Media“, o trečią – Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokinė Kotryna Mauragytė. Tarpusavyje jie pasidalijo puikius prizus – „Polaroid“ fotoaparatus, fotografavimo kursus ir išmaniąsias inovatyvias apyrankes.

LINPRA prezidentas Gintautas Kvietkauskas linkėjo dalyviams ir toliau domėtis inžinerija: „Būtent šioje srityje Europoje ir pasaulyje vyksta didelis progresas. Lietuvos pramonės inžinerinės įmonės labai prisideda prie pramoninės revoliucijos proveržio“.


1 vieta. KVA. Prienų „Žiburio“ gimnazija


2 vieta. Projektas „Žibutė“. Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazija

 


3 vieta. Bokštas. Kauno „Saulės“ gimnazija


Šiame straipsnyje: inžinerijamokslaskonkursas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių