Penkios priežastys, kodėl verta pasisemti patirties užsienyje

  • Teksto dydis:

Naujos žinios, kontaktai ir patirtis – tik keletas privalumų, skatinančių studentus, mokslininkus ir darbuotojus laikinai palikti savo namus.

Baltijos-Amerikos laisvės fondo stažuočių programų dalyviai, įgiję patirties JAV, atskleidė, kas paskatino juos entuziastingai ryžtis šiam nuotykiui, ir kviečia suskubti kreiptis dėl stipendijos iki šių metų spalio 30 dienos.

5 priežastys, kodėl verta pasisemti patirties užsienyje:

1. Stebuklai įvyksta už komforto zonos ribų. Stažuotė – tai iššūkis sau, galimybė išpildyti drąsiausias svajones, įgyti pasitikėjimo savo gebėjimais, atsikratyti baimių ir abejonių. „BAFF leido man baigti mokslus ir gauti magistro laipsnį Džiuliardo mokykloje Niujorke, kuri 2016 metais buvo paskelbta geriausia scenos menų mokykla pasaulyje. 2016 metų vasarį įrašiau savo įrašą studijoje „Naxos“, kuri yra laikoma viena iš geriausių klasikinės muzikos įrašų studijų pasaulyje“, – sako Lietuvos smuikininkė Justina Auškelytė.

2. Atlieki savo pareigą. „Daryk, ką sugebi geriausiai, keisk pasaulį, semkis įkvėpimo, žinių ir patirties. Nedvejok“, – sako Zuzana Vasiliauskaitė. Po praktikos Smurto, prievartos ir traumų institute JAV, ji įstojo į doktorantūros studijas ir tyrė kriminalines bylas. „Grįžusi padėjau kurti mokymo programą apie pagalbos ir paramos teikimą žmonėms, nukentėjusiems nuo smurto šeimoje. Programa buvo akredituota Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir ja buvo pasinaudota 2015 metų pabaigoje apmokant Specialiosios pagalbos centrų darbuotojus. Be to, 2015 metų lapkritį buvau pakviesta į  Trečiąją moterų krizių centrų konferenciją Hagoje (3rd World Conference of Women’s Shelters), kurioje man buvo garbė atstovauti Europai.

3. „Nieko nėra neįmanomo“. Negalima atidėlioti savo svajonių, reikia išdrįsti ir padaryti viską, kad jos išsipildytų. Tam nėra amžiaus, pasirinktos srities apribojimų. Viskas, ką turite padaryti, – atsikratyti neigiamų nuostatų ir imtis veiksmų. Arita Dubņika iš Latvijos sako: „Daug mano aplinkos žmonių stebėjosi, jog aš išdrįsau įtikinti savo šeimą palikti komforto zoną ir iškeliauti per pusę pasaulio dėl mokslinio tyrimo. Bet šis poelgis buvo vienas iš geriausių sprendimų mano gyvenime. Dalyvavimas projekte plačiai atvėrė akis  man ir mano šeimai.“

4. „Peržengi ribas“. Pakeitus požiūrį paaiškėja, kad psichologinės, fizinės ar geografinės sienos iš tiesų nieko nereiškia. Plėskite savo pažinčių ratą, kuris padėtų siekti savo tikslų. Juris Baldunčiks iš Latvijos sako: „Buvau prijungtas prie Billo Clintono ir jo komandos elektroninių laiškų. Jų skaitymas ir atsakinėjimas visada motyvuodavo, įkvėpdavo darbui“.

5. „Galimybės gniaužia kvapą“. Kai esi atviras, net mažiausias renginys suteikia naujos patirties. „Tai, be jokios abejonės, buvo geriausi metai mano gyvenime, – sako Karel Nappus iš Estijos. – Keliavau, mokiausi, dirbau. Tačiau svarbiausia – susiradau draugų visam gyvenimui. Pamenu, norėjome aplankyti Linkolno memorialą. Aš judu vežimėlyje, ir, matant tiek daug lengvai vaikštančių žmonių, pasidarė liūdna ir bloga, tačiau mano draugas buvo neperkalbamas ir mes toliau brovėmės per minią. Gidas norėjo mus sustabdyti sakydamas, jog yra atskira prieiga neįgaliesiems, tačiau mano draugas pasakė, jog „nereikia, viskas gerai”, ir netrukus atsidūrėme šalia Linkolno statulos. Tokių draugų sunku surasti“.


Paraiškos BAFF stipendijoms bus priimamos iki spalio 30 dienos, būtini dokumentai turi būti sukelti elektronine forma čia.

Profesinių stažuočių programa suteikia galimybę studentams ir aukštųjų mokyklų absolventams stažuotis JAV bendrovėse. Programos dalyviams yra suteikiama 30 tūkst. JAV dolerių stipendija metams, kuri padengia visas būtinas išlaidas: kelionę, sveikatos draudimą, kasdienes išlaidas.

Praktikos vieta kiekvienam dalyviui yra parenkama individualiai, atsižvelgiant į jo interesus, žinias ir karjeros planus. Stažuotojai JAV gali praleisti nuo šešių iki dvylikos mėnesių.

Mokslinių tyrimų programa suteikia finansavimą mokslininkams ir tyrėjams, kurie nori vykdyti mokslinių tyrimų projektus JAV universitetuose ir mokslinių tyrimų centruose. Galimas finansavimas yra 60 tūkst. JAV dolerių per metus. Mokslininkai gali keliauti kartu su savo šeimomis ir dalyvauti dviejose konferencijose per metus. Mokslinių tyrimų programos trunka nuo šešių iki dvylikos mėnesių.

Pagrindiniai kriterijai renkant kandidatus stipendijai yra motyvacija ir aiški ateities vizija, dalyvio požiūrio ir fondo misijos atitikimas, akademiniai ir profesiniai pasiekimai, taip pat anglų kalbos įgūdžiai. Po stažuotės visi programos dalyviai privalo grįžti į Lietuvą ir mažiausiai dvejus metus naudoti įgytas žinias, įgūdžius ir patirtį socialinėje veikloje, politikoje, versle. Stipendijų gavėjams BAFF programa yra visiškai nemokama. Stipendijos skiriamos konkurso būdu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių