Penki mitai apie tekstilės inžineriją

  • Teksto dydis:

Lietuvoje vyrauja tokia nuomonė, jog tekstilės pramonės nėra ir nereikalingi tekstilės srities specialistai. KTU Tekstilės technologijos katedros vedėjas profesorius Rimvydas Milašius pabandys pakeisti Jūsų nuomonę sugriaudamas penkis vyraujančius mitus apie tekstilę.

Pirmas mitas – tekstilės pramonės Lietuvoje nėra.

Šiuo metu tekstilės pramonė Lietuvoje vėl įgauna pirmaujančias vietas. Pagal eksportą į Vakarų Europos šalis tekstilės sektorius užima ketvirtą vietą Lietuvoje. Kelerius metus stebimas nuolatinis pramonės augimas vidutiniškai po 15 proc. kasmet, kuris prasidėjo net nesibaigus 2009 metų krizei, nuteikia labai optimistiškai ir užtikrina baigusiųjų darbą pagal įgytą specialybę. Lietuvoje niekuomet nebuvo gaminama tekstilės produkcijos (pagal finansinę išraišką) daugiau nei šiuo metu. Virš 80 proc. gaminamos produkcijos yra skiriama Vakarų Europos rinkai.

Antras mitas – tekstilės pramonei nereikia specialistų.

Lietuvoje daugiau nei trečdalis šiuo metu dirbančių tekstilės inžinierių yra virš 55 metų, tad dar nebaigę studijų, studentai kviečiami dirbti patyrusių inžinierių ar technologų pagalbininkais, kad po poros metų galėtų perimti vyresniųjų kolegų patirtį ir toliau sėkmingai dirbti bei vystyti tekstilės pramonę Lietuvoje. Pastaraisiais metais išaugęs jaunų specialistų poreikis iškėlė naujus iššūkius ir studijų procesui – dažnas studentas jau dirba pagal specialybę dar nebaigęs mokslų, tačiau visa tai išsprendžiama lanksčiu, dirbančiam studentui pritaikytu, studijų grafiku.

Trečias mitas – tekstilė tai siaura ir neįdomi sritis, skirta tik drabužiams gaminti.

Jei manai, kad tekstilė tai tik kojinės, kelnės ar suknelės – užmiršk tai. Šiuolaikinė tekstilė – ne tik rūbai ir medžiagos, iš kurių audžiami audiniai, siuvami rūbai, mezgami megztiniai ar kojinės, tačiau taip pat tai ir pramoniniai filtrai, automobilių ar lėktuvų korpusų detalės (tekstile armuoti plastikai), medicininiai implantai (dirbtinės kraujagyslės ir kt.), taip pat ir nanopluoštai ir kitos nanotechnologijos. Kaip visa tai pagaminti, kokios šiuolaikinės medžiagos bei technologijos naudojamos tekstilės gaminių gamyboje – tai tokios pagrindinės disciplinos, kurių mokosi studentai, studijuodami Tekstilės inžinerijos specialybę.

Ketvirtas mitas – tekstilės pramonėje maži atlyginimai.

Tekstilės pramonės darbuotojų atlyginimai nėra maži. Labai dažnai tekstilės pramonės nežinantys žmonės šiai sričiai neteisingai priskiria tik elementarias paslaugas teikiančias smulkias įmones, kuriose darbuotojų atlyginimai iš tiesų nėra dideli. Tekstilės įmonėse dirbančių inžinierių atlyginimas gerokai didesnis nei vidutinis mėnesinis darbo užmokestis Lietuvoje, o specialistui, gebančiam dirbti su šiuolaikiška kompiuterizuota tekstilės medžiagų projektavimo  ir gamybos įranga, įmonės siūlo 5 000 litų siekiantį atlyginimą. Tačiau tokių specialistų labai trūksta.

Penktas mitas – Lietuvoje nėra studijų programos, ruošiančios tekstilės specialistus.

Kauno technologijos universitetas - vienintelė aukštoji mokykla, kuri rengia tekstilės inžinierius. Čia būsimų tekstilės pramonės inžinierių, technologų bei įmonių vadovų rengimui skirta Tekstilės inžinerijos studijų programa. Studijos, kaip ir visuose universitetuose, trunka ketverius metus (ištęstinės studijos, anksčiau vadintos neakivaizdinėmis, trunka 6 metus), kurių metu studentai įgyja ne tik gerą specialybinį pasirengimą, bet ir bendrauniversitetinį lavinimą bei vadybos ir įmonės valdymo pagrindus. Studijos vyksta kompiuterizuotose auditorijose, tiriamieji darbai atliekami su šiuolaikiška įranga, studentai taip pat vedami į geriausias Lietuvos tekstilės įmones tiesiogiai susipažinti su būsimu darbu bei atlikti įvairius tiriamuosius darbus. Visiems studentams sudaromos sąlygos atlikti praktiką gamybinėje įmonėje. Taip pat studijų metu sudaromos sąlygos vienam semestrui išvykti studijuoti į pasirinktą Europos Sąjungos šalių universitetą.

Taigi, jei galvoji studijuoti, pasižiūrėk ir į Tekstilės inžinerijos specialybę Kauno technologijos universitete – tai ne tik studijos, tai ir sėkmingas būsimas tavo darbas.


Šiame straipsnyje: KTUtekstilėpramonė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių