Pavargęs nuo cenzūros veiklą nutraukia seniausias socialinis tinklas

  • Teksto dydis:

Irano seniausias socialinis tinklas pirmadienį pranešė nutraukiantis veiklą po to, kai jam ne vienerius metus teko kovoti su cenzūruotojais, kurie galiausiai leido šalyje veikti instagramui ir kitiems užsienietiškiems socialiniams tinklams.

„Cloob“ buvo sukurtas prieš 12 metų, kaip atsakas į feisbuką ir „Google“ sukurtą, tačiau jau nebeveikiantį socialinį tinklą „Orkut“. Piko metu iranietiškuoju „feisbuku“ naudojosi apie 2 mln. žmonių.

Tačiau būtinybė sekti nuotraukas, kad moterys nuotraukose nerodytų nepridengtų plaukų, bei šalinti politiškai jautrius komentarus, nuolat įveldavo socialinį tinklą į konfliktus su valdžia.

„Cloob“ visiškai užblokuotas buvo tris kartus, o paskutinį kartą jam atblokuoti prireikė 28 dienų“, – savo tinklaraštyje parašė kompanijos direktorius Mohammadas Javadas Shakouri Moghadamas (Mohamadas Džavadas Šakuris Mogadamas). „Kaip ir ūkininkui, taip ir tinklalapio prižiūrėtojui labai sunku atgaivinti žemę, kuri dirvonavo 28 dienas“, – sakė jis, pridūręs, kad jo komanda nebeturi „energijos ar entuziazmo“ toliau kovoti.

Iranas uždraudę feisbuką, nes negali jo prižiūrėti, ypač kalbant apie moterų skelbiamas nuotraukas, kuriose jos užfiksuotos be skaros, kas yra draudžiama pagal šalies islamiškuosius įstatymus. Tačiau tinklalapiai, kaip instagramas, nėra uždrausti ir Irane yra labai populiarūs. O susirašinėjimo programėle „Telegram“ Irane naudojasi maždaug 25 mln. žmonių.

Pareigūnai teigia negalintys uždrausti populiarių internetinių paslaugų, jeigu nėra vietinės alternatyvos.


Šiame straipsnyje: Cloobsocialiniai tinklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių