Paskelbta data iki kada dar galime išgelbėti mūsų planetą: laiko liko visai nedaug

  • Teksto dydis:

Naujausioje „European Geosciences Union“ ataskaitoje teigiama, kad šalių vyriausybėms jau beveik neliko laiko ir būtina imtis skubių veiksmų. Reikia daryti neatidėliotinus ir veiksmingus žingsnius, jei dar norime suvaldyti klimato kaitą, kitu atveju jau bus per vėlu.

Ir tuos veiksmus reikia daryti jau šiandien, jei dar norime, kad pasaulinė temperatūra iki 2100 metų nepakiltų 2°C. Mokslininkų tyrimas taip pat atskleidė, kad jau praktiškai praėjo tas laikas, kai reikėjo imtis radikalių sprendimų, jei norėjome, kad pasaulinė temperatūra nepakiltų 1,5°C. „Mūsų tyrime aiškiai matyti, kad yra būtina laikytis griežtų kovos su klimato kaita veiksmų ir terminų“, – sakė Henk‘as Dijkstra, Utrechto universiteto profesorius ir vienas iš šio tyrimo autorių.

„Mes priėjome išvados, kad liko labai mažai laiko ir jam pasibaigus bus neįmanoma įgyvendinti Paryžiaus susitarimą, netgi taikant drastiškas išmetamųjų teršalų mažinimo strategijas“. Tyrimo tikslas buvo nustatyti „negrįžimo tašką“ arba klimato kaitos veiksmų galutinį terminą. Ši data būtų paskutinis galimas terminas, kuris dar leistų išvengti klimato katastrofos.

„Negrįžimo taško koncepcija turi privalumų, kai kalbame apie laiką ir konkrečią datą iki kurios yra būtina imtis veiksmų dėl klimato kaitos“, – teigė Matthias‘as Aengenheyster‘is, Oksfordo universiteto tyrėjas ir šio tyrimo vadovas. Mokslininkai naudojo klimato modelius ir siekė nustatyti konkrečią datą, kada jau bus per vėlu imtis kažkokių veiksmų, norint, kad pasaulinė temperatūra iki 2100 metų nepakiltų daugiau kaip 2°C.

Tad galutinė data yra aiški – 2035 metai. Tačiau jei norime pasiekti šį tikslą, kad pasaulinė temperatūra iki 2100 metų nepakiltų daugiau kaip 2°C, kasmet pasaulinis atsinaujinančios energijos naudojimas privalo padidėti 2 %.

Taip, mokslininkai pripažįsta, kad jų išvados yra ambicingos. „Atsinaujinančios energijos dalis priklauso nuo bendro energijos sunaudojimo ir dabartinis švarios energijos augimas yra tikrai nepakankamas“, – teigė Frederick‘as van der Ploeg‘as, Oksfordo universiteto ekonomikos profesorius ir šio tyrimo bendraautorius.

„Atsižvelgiant į lėtą didelių politinių ir ekonominių permainų procesą, vis dar būtina imtis ryžtingų veiksmų, nes kuklus veiksmų scenarijus neduos reikiamų pokyčių ir nesumažins dabartinių išmetamųjų teršalų kiekio“, – pridūrė Frederick‘as. Jei žmonija nori, kad iki 2100 metų pasaulinė temperatūra nepakiltų daugiau kaip 1,5°C, ji privalo imtis kardinalių veiksmų dar iki 2027 metų. Viena iš būtinų sąlygų yra ta, kad kasmet reikia atsinaujinančios energijos kiekį padidinti 5 %. Tačiau visi suprantame, kad realybėje tai yra neįmanoma.

Tyrėjų komanda iš Utrechto kompleksinių sistemų studijų centro ir Jungtinės Karalystės Oksfordo universiteto tikisi, kad ši ataskaita paskatins valstybes ir jų vadovus imtis skubių veiksmų, nors kol kas JAV prezidentas viską daro priešingai ir panašu, kad atstovauja naftos pramonės interesus.

„Tikimės, kad galutinio termino turėjimas paskatins politikus ir politikos kūrėjus imtis skubių veiksmų“, – teigė Dijkstra. „Liko labai mažai laiko, jei dar norime įgyvendinti Paryžiaus tikslus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

laikrodis tiksi

laikrodis tiksi portretas
kas rupi tiem nukrioseliam pasidul kint turet milijonus kuriu net vaikai nesugebes isleist ir valdzia o po musu nors ir tvanas .greiciausiai butu galima pasiekti su atomine bomb a nusluot viska nuo zemes pavirsiaus kas turbut greitai ir nutiks ziurint i pasaulio ivikius

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas R.Zubinas

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas R.Zubinas  portretas
Prieš 500 metų, M. Kopernikas atrado I-jį ir II-jį Žemės ašies fizinius judėjimus! Kada mūsų laikais atsiras, nors kiek nusimanantys, apie ŽEMĘ ir JOS TREČIĄJĮ BEI KETVIRTĄJĮ JUDĖJIMUS?! Beja, tai galima padaryti tiktai ir tiktai SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA!!! MOKSLININKAI! KUR JUS?!

nera

nera portretas
kam ir kada reikia naikintys tarp homosapiens kol neliks nieko
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių