Pasaulyje sparčiai populiarėja naujas socialinis tinklas

  • Teksto dydis:

Socialiniuose tinkluose dažniausiai dalijamasi pagražinta realybe su įvairiausiais filtrais. Tačiau prieš mažiau nei dvejus metus du prancūzai sukūrė dar vieną socialinį tinklą – „BeReal“, kurio tikslas kitoks, nei iki šiol egzistavusių, – čia dalijamasi tik neretušuotomis nuotraukomis, skubiai padaromomis per tam tikrą laiką, praneša LNK.

„Nufotografuoji save su priekine ir galine kamera vos ne vienu metu ir negali nieko koreguoti. Yra dvi minutės įkelti nuotrauką nuo pranešimo atėjimo, kad nepavėluotum. Kai įkeli savo, gali matyti kitų“, – su programėlės veikimo principu supažindino moksleivis Simonas Vakaris Savickas.

Moksleivis Simonas pasakojo, kad naujas tinklas beprotišku greičiu populiarėja ir tarp Lietuvos paauglių. Pvz., pernai ši naujovė papuolė į ketvirtą vietą tarp visų pasaulyje populiariausių socialinių tinklų. Programėlės atsisiuntimas išaugo daugiau nei 300 proc.

„Socialiniai tinklai yra visiškai integruoti mūsų visų gyvenimuose. Ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. Komunikacija vyksta per socialinius tinklus“, – toliau dėstė S. V. Savickis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Į tokias naujoves skeptiškai žiūri tėvai. Penkis vaikus auginantis Audrius sako, kad vaikų dienos momentų fotografavimas – tarsi vagių kvietimas į namus.

„Jūs realiai kviečiatės svetimus žmones į savo namus“, – sakė Lietuvos tėvų forumo valdybos narys Andrius Murauskas.

Kibernetinio saugumo ekspertai taip pat įžvelgia pavojų.

„Šios programėlės leidžia dalytis bet kokiais vaizdais. Moderatoriaus funkcijos nėra ir niekas jų nežiūri. Vyresniems vaikams būtų, ko gero, didelė rizika“, – pastebėjo kibernetinio saugumo ekspertas Marius Pareščius.

Dėl nekontroliuojamo turinio apie pavojų kalba ir teisininkai.

„Platformos primetama skuba vaikui įkelti nuotrauką, jos nemoderuojant, nekoreguojant, neįvertinant galinčių kilti rizikų, skatina, kad žmogus gali įkelti nuotrauką su savo asmenine informacija, atskleisti savo buvimo vietą“, – sakė advokatas Audrius Deveikis.

Tai viena iš dažniausių temų – be sutikimo paviešintos nuotraukos, įkelti vaizdo įrašai, kartais vaikai patys netyčia paviešina duomenis nepagalvoję ir neapsaugoję paskyros.

„Vaikų linijos“ specialistai sako, kad itin daugėja vaikų skambučių su klausimais dėl netinkamai paviešintų nuotraukų.

„Tai viena iš dažniausių temų – be sutikimo paviešintos nuotraukos, įkelti vaizdo įrašai, kartais vaikai patys netyčia paviešina duomenis nepagalvoję ir neapsaugoję paskyros“, – komentavo „Vaikų linijos“ koordinatorė Eglė Tamulionytė.

Vaikais ir jų įkeltu turiniu piktų kėslų turintys asmenys gali pasinaudoti jiems net nesuprantant.

„Kas stovi kitoje pusėje – virtualusis draugas – gali būti ir suaugęs, gali turėti piktų kėslų. Manau, turėtų būti kažkokia sauga iš suaugusiųjų pusės“, – akcentavo M. Pereščius.

Teisininkai kalba apie turinio pavojų.

„Be koreguotų nuotraukų, gali būti vaikams ir netinkamų dalykų – tam tikrų reakcijų, kurias platformos vartotojai palieka ant kitų vartotojų turinio. Vadinasi, 40-metis gali žiūrėti tą patį turinį kaip ir nepilnametis“, – spragą pastebėjo A. Deveikis.

Apskritai socialinių tinklų populiarumas tarp paauglių – milžiniškas.

„Socialiniai tinklai viena iš formų, kuri labai didina priklausomybę nuo interneto ar socialinių tinklų“, – sakė „Renkuosi šeimą“ asociacijos pirmininkas Ramūnas Aušrotas.

Didėjant priklausomybei, bylų, susijusių su įvairiais pažeidimais socialiniuose tinkluose, taip pat daugėja.

„Labai daugėja kibernetinių patyčių. Platformos labai greitai evoliucionuoja, atsiranda naujų šaltinių, kaip vaikus gali pasiekti tam tikri agresyvus asmenys. Juos vienaip ar kitaip žeminti“, – situacija komentavo A. Deveikis.

„Vaikų linijos“ koordinatorė sako, kad vaikams sunku atskirti, kas internete yra gerai, kas blogai.

„Vaikai dalijasi ir individualiomis situacijomis, kaip socialiniai tinklai įtraukia, prarandama laiko kontrolė arba susiduriama su vaikams pagal amžių netinkama informacija“, – pažymėjo E. Tamulionytė.

Skaičiuojama, kad pasaulyje dabar daugiau nei 10 proc. vaikų iki šešiolikos metų yra priklausomi nuo interneto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Populiareja? Jau 2 metai kaip ji populiari.. Aisku LT viskas paveluotai ateina.

tomas

tomas portretas
tipo sioje programeleja, zmones raso realia tiesa, tipo, pvz. azziukas raso, kad dirba kgb? bukalaurai raso, kad je bukalaurai, o ne auksto rango vyriauseji mokslo daktarai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių