Pasaulio įdomybės: svarsto kompiuterinius žaidimus įtraukti į olimpiados programą

Tarptautinis olimpinis komitetas svarsto kompiuterinius žaidimus įtraukti į oficialią žaidynių programą, pranešama LRT RADIJO laidoje „Pasaulio laikas“. Per komiteto susitikimą Lozanoje, Šveicarijoje, buvo teigiama, kad kompiuterinius žaidimus galima laikyti sporto šaka, nes tuo užsiimantys žmonės intensyviai treniruojasi, ruošiasi – tai daro ir tradicinių sporto šakų atletai.

Kompiuteriniai žaidimai, kaip sporto šaka, plačiai pripažįstami Azijoje. 2022 m. Kinijos Hangdžou mieste vyks tarptautinis kompiuterinių žaidimų čempionatas, kuriame nugalėtojams bus įteikiami medaliai. Vis dėlto, kad kompiuteriniai žaidimai tikrai būtų paskelbti olimpinė sporto šaka, reikėtų ilgų oficialių procedūrų, todėl artimiausiais metais to tikėtis kol kas neverta.

Kakadu pridarė milijoninių nuostolių

Australijos plačiajuosčio interneto linijoms milijoninių nuostolių pridarė papūgos kakadu. Nacionalinė Australijos plačiajuosčio interneto tinklų kompanija jau išleido dešimtis tūkstančių dolerių kakadu pragraužtiems laidams tvarkyti.

Tačiau tai tik pradžia. Gyvūnų specialistai teigia, kad toks elgesys kakadu nėra būdingas, jos paprastai minta vaisiais, riešutais ar medžio žieve.

Kakadu išdaigos dar labiau pagilino prasto interneto Australijoje problemą. Pagal interneto greitį Australija atsilieka nuo daugelio išsivysčiusių valstybių ir užima 50 vietą pasaulyje.

Specialusis paveldo statusas Aušvico byloms

Jungtinių Tautų paveldo agentūra UNESCO suteikė specialųjį paveldo statusą Aušvico byloms – iš viso daugiau nei 400 dokumentų įrašų, kuriuose buvo fiksuojamas teismo procesas 1963–1965 m. Frankfurte.

Dokumentuose detalizuojamas teismo procesas 22 asmenims, kurie buvo kaltinami žmogžudystėmis ir bendrininkavimu žudynėse. Per teismo procesą buvo apklausti 360 žmonės, iš kurių 221 – nukentėjusieji, 85 – buvę esesininkai.

„Deutche Welle“ rašoma, kad tos 1963 m. bylos buvo vienas pirmųjų kartų, kai didelei daliai vokiečių teko susidurti su nacių praeitimi. Bylos įrašytos į programos  „Pasaulio atmintis“ sąrašą – tokiu būdu siekiama ateities kartoms išsaugoti išskirtinės reikšmės istorinius dokumentus.

Aušvico koncentracijos stovykloje tuo metu nacių okupuotos Lenkijos teritorijoje 1940–1945 m. buvo nužudyta daugiau nei milijonas žmonių – didžioji dalis jų buvo žydai.

Nelygybė darbovietėse išnyks tik po 217 metų

Nelygybė darbovietėse tarp lyčių pasaulyje išnyks tik po 217 metų, skelbiama pasaulio ekonomikos forume Davose, nors dar prieš metus buvo skaičiuojama, kad tokios lygybės reikėtų laukti 170 metų.  Taigi moterims dar teks palaukti kiek daugiau nei du amžius, kad pajamos ir įdarbinimo  sąlygos bei karjeros galimybės susilygintų su vyrų.

Tokie skaičiavimai gaunami peržvelgus įvairius ekonominius rodiklius 144 pasaulio šalyse. Pasaulio ekonomikos forumo duomenimis, moterys su vyrais pajamų ir karjeros atžvilgiu lygiausios yra Islandijoje, paskui – Norvegijoje, Suomijoje, Švedijoje.  

Skaičiuojama, kad JAV bendra pajamų nelygybės tarp vyrų ir moterų suma yra daugiau nei 1,5 mlrd. dolerių. Didžiausia nelygybė darbovietėse tarp vyrų ir moterų – Jemene, Pakistane, Sirijoje.

Klimato kaita sukels dar vieną didžiulę krizę

Ekspertai perspėja, kad klimato kaita per artimiausią dešimtmetį bus priežastis didžiausios pabėgėlių krizės istorijoje. Tokios JAV karo ir saugumo ekspertų prognozės spausdinamos Aplinkos teisingumo fondo studijoje.

Anot ekspertų, kalba eina apie 10–20 mln. žmonių, kurie dėl klimato kaitos pasekmių būtų priversti palikti savo namus. Ekspertai teigia, kad tai būtų daugiausia pietinės Afrikos ir Artimųjų Rytų, Pietryčių Azijos gyventojai. Tyrimas viešinamas prieš pat kitą savaitę vyksiančią tarptautinę klimato konferenciją Bonoje.

P. McCartney įkvėpė polinezietės atvaizdas

75 metų atlikėjas Paulas McCartney atskleidė, kad „The Beatles“ dainą „Lady Madona“ jį parašyti įkvėpė 1965 m. žurnale „National Geographic“ pamatyta nuotrauka „Kalnų Madona“. Nuotraukoje – kūdikį žindančios polinezietės moters atvaizdas ir prierašas, kad jos tautos gyvenimo būdui gresia pavojus. 

P. McCartney moteris pasirodė išdidi ir stipri, jis teigia, kad nuotrauka ji stipriai paveikė ir jis suprato, kad turi parašyti dainą. 1968 m. daina pakilo į daugybės muzikos topų viršūnes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių