Oficialu: kilogramo fizinis etalonas pakeistas nauju apibrėžimu

  • Teksto dydis:

Istoriniu balsavimu šalys, dažnai nesutariančios dėl daugybės kitų klausimų, penktadienį vienbalsiai pritarė revoliucingam tarptautinės matų sistemos pertvarkymui, įskaitant sprendimą pakeisti kilogramo ir kitų prekybai bei mokslui svarbių vienetų apibrėžimus.

Mokslininkai, kurių priimti pakeitimai vainikuoja dešimtmečius trukusį darbą, plojo, džiaugsmingai šaukė ir netgi verkė, kai daugiau kaip 50 šalių išreiškė pritarimą pertvarkymui.

Nobelio premijos laureatas Williamas Phillipsas (Viljamas Filipsas) sakė, kad tai yra „didžiausia matų revoliucija nuo Prancūzijos revoliucijos“, po kurios buvo sukurta metrinė sistema, įvestos metro ir kilogramo sąvokos.

Kilogramo etalonas, vadinamas „Le Grand K“ – poliruotas platinos ir iridžio lydinio cilindras, nuo 1889 metų laikytas vieninteliu tikruoju kilogramo masės atitikmeniu, nuo šiol šio vaidmens nebeatliks.

Šalių delegacijos, susirinkusios Versalyje į vakarus nuo Paryžiaus, susitarė nuo šiol kilogramą tiksliai apibrėžti moksline formule. Susitikime dalyvavę mokslininkai tryško entuziazmu. Kai kurie netgi buvo pasidarę ant rankų specialias tatuiruotes šiam momentui pažymėti.

Daugumai žmonių šis pokytis niekaip nepasijus. Svarstyklės jų voniose netaps nė kiek atlaidesnės, o prekybos centruose kilogramai ir gramai išliks toks pats kiekis.

Tačiau nuo šiol „Le Grand K“ ir šešios etalono oficialiosios kopijos nebebus būtinos. Naujasis formule pagrįstas kilogramo apibrėžimas turi daug privalumų, palyginus su itin tiksliai nutekintu metalo gabalu, ilgiau nei šimtmetį laikytą kilogramo standartu.

Kitaip negu fizinis objektas, formulė negali apdulkėti, suirti bėgant laikui, būti numesta ir apgadinta. Taip pat tikimasi, kad naujasis apibrėžimas leis atlikti daug tiksliau atlikti labai mažų arba labai didelių masių matavimus.

Net ir nurašius „Le Grand K“, laikomą netoli Paryžiaus esančių vienų rūmų rūsyje, ir jo šešias kopijas, jos tebebus laikomos ankstesnėse budriai saugomose saugyklose. Mokslininkai nori jas tyrinėti ir įsitikinti, kaip šių objektų masė keičiasi bėgant laikui.

Nuo 1889 metų šie cilindrai retai kada būdavo ištraukiami į dienos šviesą. Labai retais atvejais jie būdavo ištraukiami, siekiant patikrinti, ar kitose šalyse saugomi kilogramo etalonai tebėra tiksliai sukalibruoti.

Metalinis kilogramo etalonas dabar keičiamas formule, kurios pagrindas yra Plancko (Planko) konstanta. Pastaroji yra vienos svarbiausių fizikos formulių dalis, bet taip pat yra itin sunkiai paaiškinama.

Pakanka pasakyti, kad atnaujintas apibrėžimas išvaduos šalis nuo būtinybės retkarčiais siųsti savo kilogramo etalonus atgal į Prancūziją, kad jie būtų pasverti „Le Grand K“ atžvilgiu. Mokslininkai dabar įgis galimybę tiksliai apskaičiuoti kilogramo masę be jokių realių svėrimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonc

jonc portretas
Tai,be abejo idomu,bet praktikoj mes turim 900 ml-tai litras,800 gr-tai kilogramas,na ir paskutinis euras lygus 99 centams,gal jau butu laikas ir prekyboj ivesti tvarka.Matote ,kaip pasaulio mokslininkai net verke prieje vienodos nuomones del kilo etalono

METRAS ir KILOGRAMAS. Istorija.

METRAS ir KILOGRAMAS. Istorija. portretas
1791 m. Prancūzijoje nutarta. kad 1 METRAS (m) - tai 0,0000001 meridiano, einančio per Paryžių dalis. 1795 m. Prancūzijoje pagamintas pirmasis metro etalono prototipas.1874 m. ]iš platinos ir iridžio pagamintas ilgio etalonas, ant kurio tarp 2 brūkšnelių pažymėtas metro ilgis.1960 m. etaloninis metras apibrėžtas monochromatinės šviesos bangų kiekiu. kuris telpa į etaloninį metrą. 1983 m. nutarta, kad metras - tai atstumas, kurį šviesa vakuume nuplinta per 1/293792458 s dalį. Pradžioje KILOGRAMAS buvo apibrėžtas kaip 1 litras ( l ) vandens prie +4 laips. C ir normalaus slėgio. Tarptautinis kg etalonas buvo iš platinos ir iridžio pagamintas cilindras 39 mm skersmens ir 39 mm aukščio. Ir štai prisireikė kg etalonu laikyti ne materialų kūną, o remtis formule.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių